Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Het kwartje viel steeds goed met buitenlicht’

Herman Luimes in Erica heeft in twee keer geplant, als een bewuste keus om arbeid en energie wat te spreiden. De vroegste zijn op 17 december geplant, de laatste planting was op 30 december. Gezien de donkerder buitenomstandigheden is de teelt toch goed verlopen. “Zeker bij de vroegste planting. Daar viel het kwartje steeds net goed met de lichtere periodes. Het loopt daar precies zoals het moet. De overgang naar de rank ging ook heel mooi.”

Schooljeugd
Bij de latere planting verliep de start ietsje lastiger dan bij de vroege. Daar is hij eind week 8 de laatste stamvruchten aan het snijden. Bij het werk maakt hij gebruik van scholieren die in die week vakantie hebben. Dat komt goed uit met het mooie weer. “Je gaat nu knap meer oogsten.”

Watergift op gewenste drain
Overdag staat een temperatuur van 21 graden Celsius ingesteld. In de voornacht houdt hij 18,5 graden aan, wat met een halve graad wordt verhoogd bij slecht weer. De nanacht is 19,5 of 20 graden Celsius.
Bij de watergift werkt hij met de Aquabalance van Hoogendoorn, die de frequentie van druppelen bepaalt op basis van de ingestelde gewenste drainpercentages per periode van de dag. Zo is de gift preciezer af te stemmen op de behoefte van de plant dan bij sturing op instraling. “De ervaring daarmee is tot nu toe goed.”

Biologische start
Bij de gewasbescherming is gestart met 2 rondjes Vertimec in de vroegste teelt. Bij het latere komkommergewas is hij helemaal biologisch gestart. Inmiddels zijn de roofmijten Phytoseiulus, Neoseiulus californicus, en swirskii uitgezet.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Herman Luimes

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin