weblog

5 reacties

Uitslag nog onzeker

Ik probeer er al een paar dagen achter te komen, maar het is me nog niet gelukt. Ik wil weten of de acht glastuinbouwbedrijven, die in de online verkoop gingen van 6 tot 8 december, ook echt verkocht zijn.

Het liefst wil ik nog weten waarvoor. Ja, natuurlijk ben ik ook een beetje sensatiebelust. Zo’n online veiling is iets bijzonders, nieuws en hopelijk zeldzaams. Bovendien kan ik met die prijzen mijn eigen bedrijf in perspectief zetten. Is de waarde die ik op de balans heb staan nog wel een reële waarde?

Daar zitten alle collega’s mee. Hier in de Alton II staat veel te koop of leeg. Dat is niet goed voor de restwaarde van de andere bedrijven. Tot mijn frustratie krijgt een zaadveredelaar van de provincie alle ruimte om een paar dorpen verderop groot nieuw te bouwen. Veel liever had ik zo'n toonaangevend bedrijf hier naast mij gekregen. Hoe goed is dat voor je grondprijs!

Enfin, over die verkopen ben ik nog niet veel wijzer geworden. Zadelhof geeft aan dat ze de verkopen nog moeten 'gunnen' en dat daar vijf werkdagen voor staan. Dat vind ik logisch. Verder was ik geen bieder en ik heb me dus niet aangemeld voor de online verkoop. Dat vond ik echt te ver gaan: mezelf voordoen als serieuze koper om mee te kunnen gluren. Blijkbaar ben ik toch meer tuinder dan journalist.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Keijzer, PJ

  Ga zelf veredelen ! Of maak de business case naar de andere veredelaars in die provincie om in jullie gebied te zitten. Beter dan caravans

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  Tja zal dat zaadbedrijf wel niet op zwart zaad zitten. Zelfde verhaal trouwens een paar dorpen verder, Nunhems Zaden had ook een bedrijf van 17 Ha !! in de picture, zeker nadat de gemeente in eerste instantie niet meewerkte, maar gezien de roerige tijden en het bangen voor de werkgelegenheid in de betreffende gemeente heeft het bedrijf in het midden Limburgse, toch groen licht gekregen voor nieuwbouw van soortgelijke oppervlakte !! Crisis, what crisis ?¿ Trouwens maakt op je bedrijfsbalans geen fluit uit wie er langs je komt zitten, al is het loop en sloop of snelle jongens op harleys, alles gaat naar afschrijving. Marktwaarde is pas interesant bij verkoop of onteigening, toch ??

 • no-profile-image

  brabander

  Dat hadden wij al veel eerder door!!

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman Kroon Rubens BV

  De waarde van je bedrijf is wel zeker belangrijk, vooral als je wilt investeren. Het percentage eigen vermogen dat je daarmee kan uitrekenen, zegt veel over je (kans op) continuiteit.

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  .Neem aan dat de bank toch te werk gaat met de kengetallen uit een recent accountantsrapport (de balans o.a. , uiteraard moet het EV in verhouding staan tot TV om het VV (te lenen bedraag/reeds geleend)e bepalen, maar de mensen van kredietverstrekking gaan echt niet eerst kijken wie er langs jouw woont of komt te wonen, en zo ja dan is het zeker secundair en van ondergeschikte orde. Belangrijker is de marktontwikkeling van jouw te kweken product/ en hoe jij je gaat onderscheiden van de concurrentie. Uiteraard is de ligging, logistiek enz. waarde bepalend, grondprijs fluctueert niet voor niks van gebied tot gebied. Maar zoals ik reeds eerder zei,.. als de bank de grote van je lening laat afhangen van je buren dan is de zaak wel penibel gesteld lijkt mij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.