7 reacties

Met opgeheven hoofd failliet

Pieternel Bouwman - van Velden
Er is leven na een faillissement, leerde ik afgelopen week toen ik een echtpaar sprak dat twee jaar geleden die grote klap te verwerken kreeg.

Niet teneergeslagen of met gebogen schouders, maar strijdbaar en opgewekt. Dat had ik niet verwacht van twee mensen met vier jonge kinderen die een roerige tijd hebben doorgemaakt. Uit hun verhaal blijkt hoe moeilijk het is om een faillissement te verwerken, maar dat je er zelf heel veel aan kunt doen om weer schuldenvrij te raken. Binnen drie jaar nog wel, als je de juiste procedures volgt.

Taboe
Er ging eigenlijk een wereld voor me open. Normaal gesproken zie ik bijna dagelijks mooie nieuwe ontwikkelingen in de tuinbouw, maar ik weet bitter weinig van de andere kant. Hoe het je vergaat als je afstand moet nemen van je bedrijf. Niet dat het me ontbreekt aan interesse, maar het is nogal een taboe om erover te praten. Natuurlijk kan ik wel 'deskundigen' interviewen, maar de experts zijn de mensen die het overkomt. En die vertellen de dingen die ze meemaken liever aan hun beste vrienden en familie, en treden er –begrijpelijk- niet mee naar buiten.

Nooit meer
Ik hoorde een verhaal over iedere cent omdraaien, hard werken om een stukje schuld af te lossen, winkelen bij Aldi en Lidl en nooit meer terug willen keren naar schuldsanering. Dat klinkt niet zoveel anders dan de verhalen van ondernemers die op dit moment hun bedrijf hortend en stotend voortzetten. Aan de buitenkant een prachtig bedrijf met een mooie woning, maar van binnenuit kaalgeplukt. Voor sommige tuinders is zelfs de voedselbank een uitkomst in deze tijd. U gelooft het niet? Helaas, het is maar al te waar.

Ondernemersklankbord
Praten over dit onderwerp helpt en het is nodig. Ik ga dus even reclame maken voor het ondernemersklankbord dat sinds 2008 een Glastuinbouwteam heeft en momenteel meer tijd besteedt aan bedrijfsbeëindigingen dan aan adviezen om succesvol te ondernemen. Deze mensen adviseren en helpen bij het voorkomen van een faillissement en begeleiden als het toch zover is gekomen. Als je het namelijk goed aanpakt kun je na drie jaar weer schuldenvrij de draad oppakken, via de WSNP, de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Niet iedereen weet dat. Ik wist het tenminste niet. Een waar gemeend advies: stel je actief op als je in zwaar weer zit. Dan valt er nog veel te redden. En er zijn meer mensen die klaar voor je staan dan je denkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  hummm,.... "winkelen bij Aldi en Lidl",.. daar heb je um weer. Ook nog in dezelfde alinea met voedselbank,...... sub. coment

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  Ja het moet een straf zijn, als je je er voor schaamt om gezien te worden in deze winkels,.....tja als je op grote voet geleefd hebt wel ja

 • no-profile-image

  Pieternel

  Misschien heb ik me wat ongelukkig uitgedrukt. Eigenlijk bedoelde ik dat je drie keer moet uitrekenen waar je je eerste levensbehoeften vandaan haalt en dat lukt het beste bij Aldi en Lidl. Dat geldt momenteel niet alleen voor mensen die in de schuldsanering zitten. Er is veel verborgen armoe, ook in de tuinbouw.

 • no-profile-image

  Kees van Egmond

  Pieternel, wij kopen bij de Lidl vanwege de kwaliteit van de artikelen... Mijn vrouw heeft ons pas zelfs gefopt door Lidl-hagelslag in een Venz-pak te stoppen. We vonden het allemaal heerlijk...

  En dat m'n dochter er in haar vrije uurtjes werkt scheelt natuurlijk ook. ;-)

 • no-profile-image

  Pieternel

  Mooie opmerking, Kees. Ik hoor goede dingen over beide ketens, zeker als het om vers gaat. Maar.... eigenlijk was het niet mijn bedoeling om een discussie uit te lokken over de retail.
  Het onderwerp faillissement is kennelijk voor de meeste mensen te beladen om er op te reageren.

 • no-profile-image

  Piet

  schuldsanering is prachtig! echter je zal maar in goed vertrouwen geleverd hebben en genoegen moeten nemen met 5 tot 10% van het geleverde, zijn we weer terug bij de eurocrises, iemand zal het gelag moeten betalen, hoeveel wanbetalers kunnen we hebben?

 • no-profile-image

  brabander

  Het ging al mis met de invoering van de euro, binnen no time stegen de kosten met 75 tot 100 % terwijl wij nog steeds hetzelfde en nog minder voor ons produkt kregen.
  Diegenen die beweren dat de euro ons veel heeft gebracht kan of niet reken, of heeft veel subsidie genoten of is een braaf goedgelovig burger of een combinatie hiervan.
  Dan nog de loonkosten, die zijn enorm gestegen door onverantwoord uitgeven van de premies en heffingen en een ongecontroleerde burocratie hieromheen.
  Het privatiseren van de energiemaatschappijen heeft behalve aan de kant van bovengenoemden en de overheid alleen maar verliezers opgeleverd.
  Exorbitante uitgaven voor de meest luxe en gekste dingen valt hen te verwijten; het geld komt toch met bakken binnen en door de verkapte prijsafspraken en overheidsbescherming kunnen ze lekker hun gang blijven gaan.
  PROBEER JE DAN MAAR EENS STAANDE TE HOUDEN! als ook nog eens het beste vermarktingsysteem om zeep wordt geholpen door enkele academisch misvormde mannetjes.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.