weblog

2 reacties

Windmolens tegen de wind in

Vier glastuinders willen samen vijf windmolens van 100 meter hoog plaatsen langs de N470, de verbindingsweg tussen Delft en Zoetermeer.

Volgens de tuinders leveren de molens genoeg energie voor het jaarverbruik van een kleine zesduizend  huishoudens. De plaatsing zou de CO2-uitstoot verminderen met 10.000 ton op jaarbasis.  De initiatiefnemers willen hun bedrijfsvoering verder verduurzamen. Ook willen zij een bijdrage leveren aan hun leefomgeving. Een prachtig initiatief, helemaal in de geest van deze tijd waarin duurzaamheid en groene energie de toon zetten.

Maar er waait ook een andere wind in Nederland en dat is een bries waar geen molenwiek van zal draaien. Windmolenstroom zou namelijk niet zonder subsidie kunnen concurreren met traditionele stroom. Vooral in een tijd van bezuinigen ligt dat politiek gevoelig. Er zijn politici die beweren dat "molens niet op wind maar op subsidie draaien" om er vervolgens voor te pleiten geen molen meer neer te zetten. En als er dan ergens toch nog een molen wordt gepland komen de omwonenden, met veel  media-aandacht, daartegen in opstand.

Daardoor is er een windmolen-onvriendelijk, zo niet –vijandig klimaat ontstaan in Nederland. Pas nog liet het Deense Vestas, een bedrijf dat in heel Europa windmolens bouwt, weten dat de bouw van molens in Nederland vrijwel geheel is stilgevallen. Het bedrijf ziet zich gedwongen massaal medewerkers te ontslaan. Bouwde Vestas voorheen zestig tot zeventig turbines voor windmolens, vorig jaar bleef het aantal steken op elf in heel Nederland.

In dit Nederland weten vier glastuinders vijf windmolens onder de rook van Rotterdam en Den Haag te realiseren. Superieure klasse mannen!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  Altijd geweldig om te zien die windmolens. Het moet natuurlijk geen"overkill worden, maar als je ziet hoe het beleid in Duitsland is betreffende windmolens en zeker ook niet te vergeten de zonnepanelen dan heeft Nederland nog veel verbeterpunten te gaan. Het moet geen wildgroei worden, is het in Duitsland ook niet, maar daar zijn gewoon hele dorpen zelfvoorzienend door plaatselijke windmolens en de dakken die voorzien zijn van een of meerdere panelen.

 • no-profile-image

  pierre laan

  De traditionele energie slokt meer subsidie op dan duurzame bronnen zoals windenergie
  Wat ook wel eens gezegd mag worden dat door alle duurzame bronnen de olie prijzen lager zijn geworden en daar profiteren wi j allemaal weer van / 06-51166511

Of registreer je om te kunnen reageren.