weblog

12 reacties

Tuinbouwkannibalisme

Mijn vorige weblog ging over de internetveiling van negen glastuinbouwbedrijven. Ik zet vraagtekens bij de manier van verkopen.

Ik heb het gevoel dat de bedrijven op deze manier verkocht worden, omdat er anders blijkbaar geen kopers tevoorschijn komen. Was er vroeger altijd wel een geïnteresseerde buurman, nu worden zelfs de mooiste bedrijven op een soort marktplaats gezet.

Deze weblog gaat over een ander aspect. Niet over de manier van verkopen, maar de reden waarom. En dan niet vanuit de stopper. De reden waarom hij (of zij) stopt, is duidelijk genoeg. Zelfs niet vanuit de koper. Die gaat proberen om tegen een zo laag mogelijke kostprijs zijn product te telen. Dat kan ik hier vandaan ook wel zien. Nee, het gaat om de vraag of die bedrijven wel verkocht moeten worden. Kunnen ze niet beter leeg blijven staan? Dat is een lastige vraag en u hebt gelijk als u zegt hoe ik, of all people, het lef heb om die vraag te stellen. Ik, die zelf een nieuwe start heb gemaakt op deze manier. Maar misschien mag ik het daarom juist zeggen, ik zit er bovenop.

Als glastuinbouwbedrijven verkocht worden tegen een (veel) lagere prijs dan waarvoor ze op de balans stonden, dan gebeuren er twee dingen. Ten eerste gaat de gemiddelde kostprijs van het product gaat omlaag. Dat is niet erg als de sector die winst maar niet weggeeft aan een volgende schakel in de keten. Lees deze zin nog maar eens opnieuw en bewijs mijn ongelijk. Ten tweede gaat het areaal van dat product niet omlaag en dat kan tijdelijk jammer zijn voor de prijsvorming.

Ik vind dat we op termijn niet gebaat zijn met minder glastuinbouw in Nederland. Wat zijn wij er bijvoorbeeld mee opgeschoten dat er zoveel glastuinbouwbedrijven moesten stoppen in 2009-2011? Hebt u daar een positief prijseffect van gemerkt? Volgens mij houdt een sector zichzelf in stand door gezonde groei en samenwerking en niet door kannibalisme.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieternel

  Bernadette,

  Misschien handig om de volgende artikelen er nog eens bij te pakken. Fred van Heyningen van Rabobank ging twee jaar geleden op deze problematiek in toen hij een interview gaf:
  <>

  Oplossingen liggen m.i. op een ander vlak. Lees bijvoorbeeld de Tuinderstroonrede, een project waar veel tuinbouwmensen aan mee werken:
  <>

 • no-profile-image

  Bernadette

  @Pieternel, ik vind dat deze discussie nav mijn weblog op deze site thuishoort. Voor en van de tuinbouw.

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  Bernadette, de prijs van een bedrijf wordt bepaald door het rendement dat men verwacht te kunnen behalen. Bij een te laag rendement gaat de waarde van een bedrijf naar beneden, dat gebeurt nu. Dat is vervelend voor de achterblijvers, m aar zo werkt het nu eenmaal.
  Verder heb je het over de winst die we weggeven aan een volgende schakel, dat is in de sierteelt m.i. niet aan de orde. De verkoopprijs van de producten zal daar altijd rnd de kostprijs liggen, als winst gemaakt wordt neemt de aanvoer toe. Winst is niet zo bar aan de orde de laatste jaren, dus zal de aanvoer wat afnemen.

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman Kroon Rubens BV

  @Henric, winst is inderdaad een ongelukkig gekozen woord. Ik bedoel het toegenomen verschil tussen kostprijs en opbrengstprijs, als de kostprijs daalt.

 • no-profile-image

  Maarten van Houtenm

  Yoh Bernadette, Zeurdoos, alsof iemand die wel iets kan in de tuinbouw ineens mee moet huilen met prutsers zoals jij en je vent.
  Een goed ondernemer pakt zijn kans en komt ALTIJD boven !
  Waarschijnlijk kun je beter onbeduidende stukjes in blijven zenden en er centjes mee verdienen....telen is niks voor je !

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  @Maarten, bedankt voor deze waardevolle en opbouwende bijdrage.....Daar schieten we echt wat mee op.

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman Kroon Rubens BV

  Yoh Maarten, toffe gast! Je vindt het vast leuk om te horen dat ik langzamerhand mijn glastuinbouwbedrijf inderdaad weer helemaal op de rit heb gekregen. Maar ik ken ook goede ondernemers die toch afscheid hebben moeten nemen van hun bedrijf.

 • no-profile-image

  B.Otten

  Onlangs schreef iemand hier over horken en horkerigheid in het tuinbouwwereldje
  Eentje heeft zich spontaan aangemeld.
  S morgens om zeven uur.
  Het zal je baas zijn, Brrrrr.

 • no-profile-image

  Maarten van Houten

  Beste Bernadette, dan lever je nu het bewijs dat ik in ieder geval mijn eerdere woorden terug moet nemen ! Maar ook vermeld ik het feit dat er maar weinig goede ondernemers zijn die gedwongen moeten stoppen, hoe hard dit ook klinkt, meestal betreft dit bedrijven die van vader op zoon overgaan en zoontje te dom is voor de duivel te dansen.
  In goede jaren geen reserve opbouwen, een kast van een huis neerzetten en niet nadenken dat de bomen echt niet tot in de hemel groeien.
  En ja, de RABO vind het eerst ook prachtig, lenen is inkomsten voor ze, huilen doen ze nu !!

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  hallo Maarten, Bernadette.

  Allereerst het volgende tot Maarten, eigenlijk had ik helemaal niet willen reageren op jouw commentaar in 1e instantie , maar okay ik ben in een goede bui ; waarom moet bernadette iets bewijzen, ze schrijft een blog thats all. Wat betreft jouw opmerking mbt bedrijven die failliet gaan omdat het zgn. vader-zoon bedrijven zijn, en niet nadenken over investeren en bedrijfsvoering, welnu.. wist je dat Tuinbouw, landbouw, akkerbouw, de hele sector een traditionele sector is welke nog steeds voor meer dan 80 % en in sommige sectoren zoals veehouderij uit meer dan 90 % rechtstreekse bedrijfsopvolging bestaat ( 1e graad bloedlijn). Daarnaast ken ik net zoveel voorbeelden van het ene als van het andere bedrijf welke kopje onder is gegaan. Ik ken de feiten en de kengetallen vrij actueel, zit er namelijk dagelijks in, al det mijn nickname anders denken. Ik ben het overigens helemaal met je eens dat goed management en een goede (midlange) termijn visie van essentieel belang is en kan me enige ergernis ook voorstellen na recente gelezen blogs, maar vind jouw manier van reageren erg op de man/vrouw en kwetsend. Je bereikt uiteindelijk niks mee, is dat dan rendabel ??¿¿
  Bernadette ik zeg tuinbouwkannibalisme, online-horror veilingen , het wordt nu wel zo’n beetje de Freaky Friday Rocky horrorshow, lets change subject please.

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman

  Heren nou toch, rollebollend over het internet! Dank voor alle steun. De weblog is inderdaad niet meer of minder dan mijn mening. Het is geen keihard feit of zo. Een weblog is wel bedoeld om reacties uit te lokken. Dat is bij deze duidelijk gelukt ;-)

 • no-profile-image

  Fa. Ursem-Zuurbier

  Beste Bernadette,

  ik vind eigenlijk dat je helemaal gelijk hebt. met een kleine kanttekening. Hoeveel van de internetveilingen worden opgehouden als het puntje bij het paaltje komt? Die veilingen zijn voornamelijk voor de Rabobank bedoeld om waardes te peilen. Zodat ze weten voor hoeveel ze op hun balans zouden moeten afwaarderen. En daarbij voert Rabobank westland de regie. Als je het mij vraagt is het net een kaartenhuis, waarbij ieder moment de verkeerde kaart tussen uit kan worden getrokken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.