weblog

11 reacties

Online veilingen horror

Ik schrik er van als ik het hoor. Het bedrijf van onze buurman gaat in de online veiling.

Een virtuele executieverkoop. Het schijnt helemaal hot te zijn, want iedereen praat er over. Een eerdere veiling, zoals op 28 en 29 september, schijnt redelijk goed geslaagd te zijn. Dat wil zeggen: zeven van de tien bedrijven werden verkocht. Ik weet niet waarvoor. Ik heb dat toen niet van nabij gevolgd. Maar als ik het aanbod van deze veiling op 6 en 7 december bekijk, dan word ik er helemaal akelig van. Wat een prachtige bedrijven! Groot, modern, goed onderhouden kassen, prachtige woonhuizen en ga zo maar door. Niks geen ondereind van de markt, niks geen verouderde lage rotkasjes met huizen uit het jaar nul. Ik weet gewoon even niet meer wat ik er mee aan moet. Wat een ellende! Waarom komen er geen andere kopers?

Eigenlijk weet ik het wel. Want wie verdient er nu nog echt geld in de glastuinbouw? Genoeg geld om ook vervangingsinvesteringen te doen en in een normaal tempo je schulden af te lossen? En wie heeft er een paar miljoen liggen om een groot glastuinbouwbedrijf (erbij) te kopen? En als je een paar miljoen zou hebben, zou je dat dan in een glastuinbouwbedrijf steken? Wie wil er zo graag glastuinder zijn? Wie heeft bovendien de mensen om een tweede bedrijf te runnen?

Er bestaan ook online veilingen van woonhuizen. Daar komen er ook steeds meer van te koop. Als beleggingsobjecten zijn die misschien nog interessant, mits tegen een bodemprijs. Wat zullen deze bedrijven opbrengen in deze moeilijke tijd? Niet eerder zag ik de crisis als een soort hongerig monster uit een horrorfilm. Ik hou mijn adem in.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans de groentechef

  In principe maakt het niet veel op welke manier het verkocht wordt. Het zijn meest bedrijven die de aanhoudende crisis van 4 jaar niet overleefd hebben en moeilijk te verkopen zijn door de lokale makelaar via via bank of andere schuldeiser. Het is schijnbaar een succes geworden en schijnt dat vooral slopers en projectontwikkelaars makelijker toegang gaan krijgen tot aankoop. Het bedrijf de deze onlinediensten verricht in opdracht van X heeft i.i.g. een heleboel in de aanbieding. De trent is gezet en kijk niet vreemd op Bernadette dat jouw nieuwe buren ook echt nieuwe buren worden. De kasopstanden, hoe mooi, inovatief of nieuw ze ook mogen zijn, ... its just secondary importance.

 • no-profile-image

  Jan Robben

  Jantje koopt online een glastuinbouwbedrijf voo pak en beet 3 miljoen. Buurman Pietje heeft een vergelijkbaar bedrijf maar zit voor 10 miljoen in de schuld. Beiden hebben dezelfde rotprijzen voor hun product. Wie houdt het het langste vol? Die online veilingen maken het probleem nog erger dan het al is. Uiteindelijk ook voor de financiers (bank) denk ik. Voor elk online verkocht bedrijf vallen er weer 10 andere om, of zoiets.

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  Jan Robben: Nog meer bedrijven omvallen zelfs met factor 10 ??, enkel en alleen op de manier waarop (+/- executie) verkoop bedreven wordt ? kom nou zeg, jouw fictieve buurman Pietje heeft al 10 miljoen schuld, zo gaat het toch met alles man, kijk naar huizen, auto's, electronica, de hele rattaplan,..

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  En Jan, goed ondernmerschap is uitgaan van je eigen kwaliteiten en als je concurrent bevoorrecht is of een advantage heeft, doe er wat mee. Het begint met samenwerken,.. SAMENWERKEN. En dit is juist het PROBLEEM in (nogwel) groente Exportland NR 1.

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  @ Hans,

  ik denk dat Jan bedoeld dat door de online veiling bedrijven in de gelegenheid worden gesteld tegen lagere kostprijs te produceren, terwijl het totale aanbod niet afneemt. Dit zal geen prijsopdrijvend effect hebben op de producten, lijkt me zo. En dat is weer voor de meeste mensen niet positief.

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  Henric: Elk bedrijf welke of rechtstreeks door de bank of via onlie veiling verkocht wordt is tegen dump. Mijn buurmans bedrijf , 9 jaar oud, 2,6 ha. rozen + 2.1 ha braakliggende grond met mooi landhuis is verkocht geworden na 4 jaar te koop gestaan te hebben voor iets meer dan 1,2 miljoen regulier via Bank, dus niet via online veiling.... hoe noem je dat dan ??? \

  Elk bedrijf wordt voor een prikkie van de hand gedaan alleen hebben de buren door hun hoge VV (vreemd vermogens) het nakijken en kunnen in deze tijd het krediet niet rondkrijgen,...... wat wellicht frustratie en afgunst tot gevolg heeft,.. gelukkig niet bij mij

 • no-profile-image

  Jan Robben

  Klopt Henric, dat bedoel ik. Gelegaliseerde concurrentievervalsing is dat.

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  @Hans,
  met afgunst heeft het niets te maken, wat mij stoort is het ongelijke speelveld. Dat heeft overigens ook niets met de onlineveiling te maken.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Ik denk niet dat Bernadette het heeft over oneerlijke concurrentie, maar over waar dit gaat eindigen. Oneerlijke concurrentie is niet de grootste zorg van het moment. Het staat eenieder vrij om te bieden en zelf een "oneerlijke" concurrent te worden, maar ik geef mijn portie graag aan Fikkie. Een bekende van mij vatte het kernachtig samen: "het geld is op"

 • no-profile-image

  Bernadette

  Ja, de kopers kunnen tegen lagere investeringslasten ondernemen en hebben daardoor een lagere kostprijs. Ondermijnen ze daarmee de markt? Zouden de bedrijven niet verkocht moeten/mogen worden? Zou leegstand een prijsverbetering geven? Ik schrijf een nieuwe column.

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  Bernadette, wat zou jij doen als je schuldeiser bent ? Wat zou een bank doen, ze hebbebn al zo veel lege kantoorpanden en lering getrokken uit de varkensperikelen van weleer. Leegstand van bedrijven is een afschuwelijk aanschouw, het is een afgebrand dorp, al na een jaar. Denk eens aan de spookbeelden van al die lege fabriekspanden in Oost-Duitsland na de val, de crisis in Engeland jaren '80 en het falliet van belgie. Andere landen/bedrijven spinnen garen bij leegstand van... gezonde bedrijven vullen de leegtes op met een rendabele efficiency. Grow up, trek lering uit de geschiedenis en spendeer geen verloren tijd aan achterhaalde feiten. Dit is wat de tuinbouw in Nederland zo op achterstand zet,..... het gehanus en gesleur om de feiten heen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.