Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Kennisquiz op website over aardbeien.’

“Hoeveel gram vitamine C zit er in Nederlandse aardbeien?” Consumenten die er een idee over hebben, konden hun antwoord tot vrijdag 14 oktober melden op de website www.hollandseaardbeien.nl. Tot het eind van het jaar wordt er wekelijks een nieuwe vraag op deze website gezet. Prijswinnende liefhebbers van het zachte fruit winnen een kist aardbeien, alsmede een rondleiding op een aardbeienbedrijf, is te lezen in een persbericht dat vorige week werd rondgestuurd. De prijsvraag moet consumenten verleiden de internetsite te bezoeken, maar dient vooral om klanten te informeren dat Hollandse aardbeien nog steeds verkrijgbaar zijn, vertelt Marcel Dings in Belfeld. Met een aantal collega’s is hij afgelopen voorjaar de website hollandseaardbeien.nl en een twitter-account (@aardbeienweetjes) gestart om de consument te wijzen op de verkrijgbaarheid en voordelen van aardbeien van eigen bodem. In het genoemde persbericht wordt daar ook op gewezen. “Ze zijn lekkerder dan aardbeien uit het buitenland, omdat ze door de korte reisafstand rijper geplukt worden”, wordt aangegeven.
“Steeds meer mensen weten de website te vinden, en die bezoekers ‘moeten’ op hun beurt weer ambassadeurs worden van ons product. Door anderen te vertellen hoe lekker Nederlandse aardbeien zijn, en daarover te twitteren. Dat werkt, afgemeten aan hoe aardbeien op Twitter in de belangstelling staan. Je kunt het echt inzetten als een marketinginstrument.”

Steviger fruit
De productie moet komen van een reeks doorteelten in plantingen van 5 tot 9 augustus. “Op 26 september zijn we gestart met plukken. In de hand gewerkt door het relatief warme weer in de voorbije weken, hebben we eind week 42 zowat de helft geplukt. We gaan richting tweeënhalve kilo per vierkante meter”, aldus Dings. “De laatste twee weken zijn we door de afnemende temperatuur weer goed in staat de etmaaltemperatuur te sturen. We merken dat aan het fruit, dat is weer steviger dan in het begin.” Het einde van de oogst is voorzien op 22 december. “Wat er dan nog aanhangt, knippen we af zodat het gewas rond Nieuwjaar ‘koud’ kan gaan.”

20 procent op energie
Het bedrijf werkt met een Aircobreeze ventilatiesysteem in de kas. Dat wordt nu gebruikt als er geen warmte-input is en het gewas toch actief moet worden. “De luchtstroom langs het blad stimuleert de verdamping, en CO2-opname zonder dat daarmee de afrijping wordt versneld.” Er wordt naar schatting 20 procent energie gespaard door het niet meer gebruiken van de minimum buis.
Ziekten vormen geen probleem. “We hebben wel even wat meer meeldauw gehad, waarschijnlijk door het wisselende weer van een paar weken geleden. We hebben dat nu goed onder controle.” De trayplantenopkweek gaat goed. “Wel met een enkele voorbloeier, maar die halen we er bij het inpakken wel uit.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

 

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin