Doorgaan naar artikel

‘Als het zo vlot loopt krijgen de meesten een lekker lang weekend.’

Peter van Meijel in Sevenum heeft op 3 en 4 januari de kas van 4,7 hectare vol geplant met middeltrostomaten van het ras Tourance op onderstam Maxifort. “We  hebben ze eind week 3 op het plantgat gezet. De tweede tros staat nu tegen de bloei aan en de plant is goed in balans”, zegt hij.  Om dat te bereiken voert hij behoorlijk generatieve acties uit. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht is 5 tot 6 graden. Hij houdt een voornacht aan van 10 tot 12 graden afhankelijk van de afdeling. De voornacht duurt van 16.30 tot 2 uur of eerder als het buiten koud is. In de nanacht staat een stooktemperatuur ingesteld van 16 tot 17 graden en voor de dag 22 tot 24 graden. Zo realiseert hij een etmaaltemperatuur van 17 tot 18 graden, afhankelijk van de hoeveelheid licht. “We zien door het gebrek aan licht iets meer traagheid dan andere jaren, maar omdat we pas begin januari geplant hebben valt het nog mee.”

Steeds meer vocht
Het beweegbare scherm ligt tussen 10 en 15 uur open, gaat tijdens de dagpiek tussen 15 en 18 uur dicht en in de voornacht  in ieder geval weer open. “Pas als de temperatuur te ver onderuit dreigt te gaan, gaat het scherm dicht. Maar we zien nu al dat de luchtvochtigheid snel toeneemt.” Van Meijel stookt in de eerste plaats met de wkk. “De ketel springt alleen bij als de buffer te leeg dreigt te raken of wanneer de elektriciteitprijs te laag is om de wkk te laten draaien.”

Vrij regelmatige trossen
De stengelafstand van de op het tweede blad gekopte planten is nu 55 centimeter. In week 8 wordt op iedere onderstam een extra kop aangehouden zodat de eindafstand 37,5 centimeter wordt. De eerste tros is wat onregelmatig aangelegd maar zit toch meest op het zevende of achtste blad. De regelmaat van de tweede tros is beter. Hij komt meest drie, soms vier bladeren na de eerste tros. “Van alle trossen is iets goeds te maken al zal dat hier en daar wat werk kosten.” Alle trossen worden op 5 tomaten gesnoeid. De eerste drie trossen worden gebeugeld, de rest geschrapt.

Op kleur stoken minder nodig
Water geven doet Van Meijel vanaf de start van de teelt alleen tijdens het opstoken naar de nanacht. “Ik ben er vorig jaar mee begonnen en het bevalt goed. Je hoeft nu de plant minder op kleur te stoken omdat hij overdag niet te veel water opneemt.” Sinds de planten op het plantgat staan heeft hij het aantal beurten verhoogd van 1 naar 5 tot 6. “Nu gaat het erom dat de aanhechting van de wortels goed is. Ik wil de ec in de pot niet te ver op laten lopen. Als je een keer per dag een grote beurt geeft schommelt de ec in de pot tussen 5 en 10. Dat laatste zou in dit stadium wortelverbranding kunnen geven. Nu blijft de ec mooi rond 7.” De ec van het druppelwater is 4 en de pH 5,4.

Nog rustig
Het is nog rustig in de kas. Deze week wordt voor de tweede keer een rondje gediefd en gedraaid, de eerste tros gesnoeid en het laatste deel van de eerste tros en het eerste van de tweede tros gebeugeld. “Als het zo vlot loopt krijgen de meesten een lekker lang weekend.”
Ook in de biologie is het nog rustig. “Op de vangplaten hebben we wat wittevlieg en mineervlieg gevonden. We zetten nu Encarsia uit, maar met Macrolophus wachten we nog tot half februari. En mineervlieg is de laatste vijf jaar nooit een probleem geweest.”
 
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin