‘Je moet in deze tijden toch gaan voor bedrijfszekerheid.’

“Het ras Gabriella heeft qua fijnheid gebracht wat we ervan verwacht hadden, maar we hebben toch besloten om hem volgend jaar niet meer te zetten.”Omdat Martijn van Onselen op huwelijksreis is verwoordt oom Piet deze keer de geluiden uit de kas in ’s-Gravenzande. “Het is best wel jammer, want hij heeft echt potentie, maar die is er dit jaar nog niet uitgekomen omdat we te bang waren dat hij de plantbelasting niet aan zou kunnen. Maandenlang hingen er continu 28 tot 30 vruchten per vierkante meter zodat we dachten dat we fijner moesten knippen. Dat heeft productie gekost en fijnheid werd dit jaar bovendien minder goed betaald dan andere jaren. Eigenlijk hebben we te veel groei gehad. Het zou een uitdaging zijn dat volgend jaar proberen om te zetten in productie, maar je moet in deze tijden toch gaan voor bedrijfszekerheid.”

Snellere celdeling door uv
Naar verwachting zal de productie dit jaar uitkomen op 56 tot 57 kilo per vierkante meter, 6 tot 7 kilo minder dan vorig jaar met Jaylo. “Het is natuurlijk ook minder een productiejaar. Maar als dat gelijk zou zijn, hebben we toch nog 2 kilo per vierkante meter laten liggen, door minder grofheid.” Daarbij komt dat de vruchten in het voorjaar twee maanden lang gevoelig waren voor drukplekken. Dat heeft alles te maken met het Cristal Clear glas op het kasdek. Dat laat veel uv-stralen door waardoor de cellen van de vruchtwand sneller delen en zwakker worden, zegt Van Onselen. “Dit ras blijkt daar gevoelig voor te zijn. In onze andere kas met standaard glas waren geen problemen met drukplekken en doffe, stroeve vruchten.” Komend jaar zal opnieuw Jaylo gezet worden. “Maar de keuze was een dubbeltje op zijn kant.”

Matige septembermaand
Vooral in de tweede helft van het seizoen liet Gabriella te veel groei zien. Door grof te knippen is het gewas nu wel goed in balans, aldus Van Onselen. Er hangen nu 15 tot 18 vruchten per vierkante meter aan. De zetting staat door het donkere weer wel onder druk. “Bij het schoon knippen zullen we straks veel minder eraf halen. Want september is maar een heel matige maand geweest.”

Bron: Groenten & Fruit- Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.