‘Bij de laatste 5 trossen hebben we de splitsers laten zitten’

Bert van den Brand van Fresh Valley in Maasbree  heeft in week 37 de kop uit de het gewas van de  troscherrytomaten (ras Juanita) gehaald. De laatste bloei is er nu ook uit en de bovenste tros is gepunt. Er hangen nog zes trossen per stengel. “Bij de laatste 5 trossen hebben we de splitsers allemaal laten zitten want de plant is sterk zat om die extra productie te geven. De rest van het jaar levert dat niet meer productie op.” De kwaliteit is weer prima. Een aantal weken geleden waren er wat meer gescheurde tomaten. “Maar door anderhalf in plaats van een keer per week rond te oogsten konden we dat goed opvangen. Nu oogsten we weer een keer per week rond.”

Valse meeldauw lastig
Van den Brand is best tevreden hoe de teelt verlopen is. De totale productie komt ongeveer 0,5 kilo per vierkante meter hoger uit dan vorig jaar. “Toen hadden we al veel virus in de winter; daar hebben we dit jaar geen last van gehad.” Ook zijn er bijzonder weinig planten uitgevallen door Botrytis. “Maar we lopen in het najaar wel de stengels na.” Lastig is wel de valse meeldauw waarvoor het ras geen resistentie heeft. “Dat is dit jaar echt een probleem. We hebben er al verschillende keren tegen moeten spuiten, met Ortiva.”
Wittevlieg begint nu wat toe te nemen. “De sluipwespen en Macrolophus doen met dat koude weer niet veel meer.” Problemen verwacht hij niet voor het gewas eruit gaat. Hij verwacht het met Inseclean, een biologische zeepoplossing, onder controle te houden. Rupsen blijven wel een hardnekkig probleem. Deze week spuit hij nog een keer met Thurex.

Al voorbereidingen voor teeltwisseling
Het klimaat in de kas is sterk gericht op activeren. In de nacht (zonder voornacht) staat de kastemperatuur ingesteld op 12 a 13 graden. “In de nanacht stook ik goed op, zodat het om 6 uur al 17,5 graden is. Overdag is het 21 graden maar bij zonnig weer mag de kastemperatuur oplopen naar 26 graden.” De watergift start pas om 9.30 en stopt op een donkere dag al om 13 uur. “We proberen iedere nacht 10 procent in te teren.”
Het bladbreken is voorbij; er zitten nog 14 bladeren aan de plant. Hij is deze week bezig om het verzamelde blad van het hele jaar met buisrailkarren met speciale rekken erop weg te halen. Bovendien wordt het kasdek alvast schoon gespoten aan de binnenkant. Als dat klaar is trekt hij er alvast het foliescherm in. “De laatste twee weken van de teelt trekken we dat dicht voor de afrijping van de laatste trossen.”

Geen lekkerder ras gevonden
Op 24 november gaat Van den Brand weer planten. Het ras zal opnieuw Juanita zijn, voor de eigen afzetkanalen. “We hebben wel rassenproeven gehad. Maar er was er niet een bij die in smaak én productie beter was. Er zijn wel grove rassen met veel productie maar die smaakten toch minder. Wij willen bovendien een fijn tomaatje van 11 gram houden.”

Bron: Groenten & Fruit- Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.