‘Er zit nog redelijk snelheid op’

De 13 augustus geplante Greenfit bij René Meulendijks in Meijel staat er vrij fris en vlot bij. “We zijn nu van de ranken aan het oogsten. Er zit nog redelijk snelheid op”, concludeert hij begin week 39. “Maar nu ‘de lamp uit is gegaan’, zal dat wel minder gaan worden.”
Hij heeft op de stam gedund, om er zeker van te zijn dat hij voldoende zware komkommers kon snijden. Dat is goed gelukt. Ongeveer 70 procent zijn 40-ers. “Het dunnen heeft als bijkomend voordeel dat de ranken er makkelijker uit komen, met voldoende kracht erop.”

Terug in temperatuur
Toen het buiten nog relatief licht was, heeft hij vrij fors doorgestookt op het niet al te zwaar belaste gewas. Hij probeerde met het mooie weer etmaaltemperaturen van 22 tot 22,5 graden Celsius te halen. Na de omslag naar somber weer, heeft hij de etmaaltemperatuur laten zakken naar 20 tot 20,5 graden Celsius, om de aangemaakte vruchten aan de plant te houden.
Er staat een korte voornacht ingesteld van 17 graden Celsius, van hooguit anderhalf uur. Daarna stookt hij flink snel weer op naar 19,5 graden. “Met zonop wil ik, ondanks het donkere weer, 20 tot 20,2 graden realiseren, om voldoende snelheid in de vruchten te houden.”
Overdag houdt hij 20,5 graden aan, met een luchtinstelling van 21 graden Celsius waar op licht 2 graden bij mag komen.

Minder water
De watergift is al iets terug geschroefd. Toch slurpt het gewas nog aardig wat op. “Ondanks slechts 400 Joules, kwam er toch maar 18 procent drain terug van de 3,5 liter per vierkante meter. Komende dagen zullen we de watergift wel verder terug moeten schroeven.”

Wittevlieg onder controle
Aan plagen heeft het gewas in de behoorlijk last van wittevlieg gehad. Zowel in de zomerteelt als in de huidige teelt is gespoten. “Maar nu hebben we het aardig onder controle. De biologie, met Feltiella, pakt het aardig op.”
In de tweede teelt zat ook veel spint. “Maar in deze herfstteelt hebben we er nog geen een gevonden. Aan het begin van deze teelt is twee keer met Vertimec gespoten. Ik verwacht dat we ze daarmee weggevangen hebben.”
Verder heeft hij een enkele virusplant gevonden, na een aantasting in de vorige teelt. “We hebben ze er direct uit gegooid. Tot nu toe valt het mij redelijk mee met de aantasting.”

Licht op eerste tros herfsttomaat
In een andere afdeling is 10 september een viertrossenteelt herfsttomaat geplant, met het ras Komeett. De derde tros staat begin week 39 voor de helft in bloei. “We liggen iets voor op schema, dus zijn we iets teruggegaan in temperatuur. Eind week 39 halen we de kop eruit. ’We willen daarbij twee bladeren boven de vierde tros aanhouden.”
Behalve de laatste trosdief verwijderen, doet hij ook nog een rondje om een blaadje weg te halen boven de eerste tros. “Om meer licht en snelheid op die tros te houden.”

Kilo’s hoger in plant
De bedoeling was eerst om alle trossen op 6 te snoeien. “Maar de eerste tros hebben we toch op 5 gezet, in verband met scheurgevoeligheid van die eerste vruchten.” Ter compensatie laat hij aan de derde tros 7 vruchten zitten. “We hopen daarmee iets meer kilo’s hoger in de plant te krijgen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.