‘Dramatisch weer voor groei’

Door het slechte weer loopt de groei bij Hereco in Klazienaveen terug. Het gewas Proloog is in de eerste week van juli geplant. Bedrijfsleider Pieter Reniers: “Het heeft veel warm weer op zijn kop gehad. Er zaten dan ook een paar brandkoppen in. De productie ging heel snel, maar daarna viel het weer elke keer tegen. De productie liep toen terug, en het gewas kreeg het moeilijker. We hebben voor Proloog gekozen omdat die bekend staat als een diesel die doorgaat. Maar met zulk dramatisch weer lukt dat niet. In zo’n jaar als dit zou je juist weer beter een sneller ras kunnen hebben.”

Gewas activeren
Inspelend op die ongunstiger lichthoeveelheden heeft hij in augustus al de groeibuis tot hoofdnet gemaakt, en laat hij daarna pas het ondernet van de buisrail inkomen. Ook de watergift is direct aangepast.
Hij probeert het gewas actief te houden. “Voorlopig dus nog even geen scherm dicht. Anders wordt het helemaal te vochtig in de kas, en is het gewas snel weg. Je moet nu met stoken en luchten vocht afvoeren.”
Gewaswerk is er niet of nauwelijks. “We hebben het steeds goed bijgehouden, en nu gaat de groei zo langzaam. Je kunt er dan beter vanaf blijven dan wat doen.”
Gelukkig heeft hij ondanks de moeizamere ontwikkeling steeds op gewicht kunnen snijden. “Want het prijsverschil tussen een 35-er en een 40-er of 50-er is toch behoorlijk.”

Meeldauw
Bijkomende strop was dat hij in de tweede teelt enkele virusplanten vond. “We hebben dat nog nooit eerder gehad. We zitten hier best geïsoleerd van collega-telers. Het valt nu niet mee. In het begin hebben we het nog wel op één plek kunnen houden. Dat hebben we zo lang mogelijk vol proberen te houden, maar het sluipt stiekem toch verder.”
Bij de ziektebestrijding heeft hij bij de meeldauwresistente Proloog minder hoeven spuiten dan voorheen gebruikelijk met vatbare rassen.” Er beginnen nu meer plekjes meeldauw te komen. Daarbij is het opvallend dat de aantasting steeds uit zichzelf ook weer stopt. Toch blijft hij voor de zekerheid een beetje spuiten. “Met zo weinig gewasgroei moet je wel alle groen overhouden.”
Spint is onder controle, al was de start wat moeizamer. “We hadden op tijd uitgezet, maar die zending beestjes was niet goed. Daarna hebben we opnieuw ingezet, maar dat was tegen de spint eigenlijk een week te laat.”

Wanneer de teelt wordt beëindigd, staat nog niet vast. Het wordt nu gewoon iedere week rekenen, wat er nog aan stuks afkomt en wat het aan energie kost.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.