Gerard  Boonekamp
‘We zijn toch een beetje moeizaam door de zomer heen gekomen’

Het gaat nu weer goed met de teelt van de Futuno, geënt op Maxifort. Maar Leon Stolk van A&B Kwekerijen in Berkel en Rodenrijs heeft het een periode minder naar zijn zin gehad. “Het gewas is toch een beetje moeizaam door de zomer heen gekomen. Als het binnen 36 graden wordt weet je dat de plant dat niet lekker vindt.” Door de hitte is het gewas moeilijker gaan zetten waardoor wat neusrot is gekomen. “Dat heeft ons wel een paar ons per vierkante meter gekost. We hadden achteraf gezien beter een tros op 4 kunnen snoeien.” Door zwelscheurtjes was de kwaliteit een paar weken geleden ook minder goed. “Gelukkig is dat nu weer voorbij en is de kwaliteit weer perfect, zoals hij tot de hitteperiode was.”

Zomerkwaliteit viel tegen
Sinds de kop er op 13 september uit is gehaald zwellen de tomaten flink door.  Het gemiddeld vruchtgewicht van de geoogste vruchten is ook mooi toegenomen, naar 155 tot 160 gram. Om snelheid te houden draait Stolk hoge etmaaltemperaturen, maar wel met een diepe voornacht. Deze week heeft hij de laatste bloei verwijderd. Er hangen nu nog 120 vruchten per vierkante meter. “Als ze grof genoeg worden halen we een productie van 63 a 64 kilo per vierkante meter en dan doen we het toch nog niet zo slecht.”
De productie blijft wel 1,5 a 2 kilo achter op het ras Success, ziet hij in zijn excursiegroep. “Dat wisten we eigenlijk van tevoren al, maar we gingen voor de kwaliteit. Want met bonken en zachte vruchten kun je echt niet meer aankomen bij de handel. Nu de zomerkwaliteit van Futuno tegenviel, denken we volgend jaar iets anders te zetten.” Het nieuwe ras 72-489 RZ is de belangrijkste kandidaat. “We hebben al zaad gereserveerd. Hij is mooi grof en erg snel in productie.”

Hogere middenprijs door vroegheid
Stolk wil dit najaar nog weer 5 dagen eerder zaaien dan vorig jaar. “Ik was dit jaar tien dagen eerder op de markt. De middenprijs komt daardoor 2 cent per kilo hoger uit.” Stolk streeft ernaar om rond 1 januari de eerste bloei te hebben en rond 12 maart de eerste trossen te knippen, 8 dagen eerder dan dit jaar. “Het is wel het grensje, maar met 72-489 moet het kunnen. Hij is niet gevoelig voor bonkvruchten.” Net als dit jaar start hij met 1-op-1 geënte planten op een afstand van 75 centimeter waarbij hij meteen de eerste trosdief aanhoudt en het gewas op de eindafstand zet. “Je kunt dan veel snelheid maken.”
Voor het zover is moet de huidige teelt nog beëindigd worden. Hij verwacht rond 20 november de laatste tomaten te knippen. Het gewas is nog mooi schoon. “De biologie heeft onwijs goed gelopen dit jaar. Je ziet nog steeds heel veel Macrolophus. We hebben bijna niets hoeven bijsturen: een keertje Tracer tegen mineervlieg. Maar we hebben wel drie keer tegen meeldauw moeten spuiten. Jammer dat 72-489 ook niet meeldauwtolerant is.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard  Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.