Gerard  Boonekamp
‘Voordelen van de gesloten kas zijn er goed uitgekomen’

“In de zomer zijn de voordelen van de installatie van de gesloten kas er goed uitgekomen”, zegt bedrijfsleider Cor Lagerwerf van Bijo in ’s Gravenzande. “Als je wilt dat de kastemperatuur niet hoger wordt dan 26 graden, dan blijft het daar ook bij. Het systeem werkt hartstikke goed. Excessen komen bij ons niet voor. Door het regelmatige klimaat staat alles er nog mooi bij.” Vorig jaar was voldoende voorraad kou opgeslagen om goed de zomer door te komen. Bovendien staat al weer enige tijd de warmtepomp ‘s nachts aan om voor een minimumbuis te zorgen, waarbij de kou in de buffer wordt opgeslagen.

Hoge producties
Bij de tomaten (ras Cappricia) is in week 36 de kop uit de planten gehaald. Er hangen nog zeven trossen aan de plant. “De productie lag eind week 37 op 43 kilo per vierkante meter, dus we gaan richting 50 kilo of meer. Dat is hoog voor een biologische teelt.” Na een tijdelijke dip in grofheid tot 110 gram worden de tomaten nu weer grover. “We telen zo koel mogelijk om ze grof te laten worden met etmaaltemperaturen van hooguit 18 graden bij donker weer.” In de ochtend en voornacht gaan de ramen nu zeker open. “Je kunt zo efficiënter koelen en het gewas produceert nu zoveel vocht dat je het wel moet afluchten.” Botrytis en meeldauw blijven de nodige aandacht vragen maar zijn onder controle. Het aantal verwijderde planten met Botrytis valt tot nu toe mee. De zwavelverdampers staan iedere nacht 8 tot 10 uur aan. “Macrolophus doet het daardoor niet erg goed. Je moet dan wel extra opletten.” Lagerwerf bestrijdt de wittevlieg daarom met Mycotal en heeft gele rollertraps hangen.

Weinig weggegooid
Bij paprika (rassen Ferrari en Chelsea) is hij deze week begonnen met de oogst van een groot zetsel van ongeveer 30 vruchten en naar verwachting 4 tot 5 kilo per vierkante meter. Deze en volgende week komt er hooguit nog 1 kilo per vierkante meter aan zetting bij. “We zitten nu op 16 kilo per vierkante meter, dus een totaalproductie van 21 kilo moet zeker mogelijk zijn.” De twee rassen lopen nu gelijk op, maar Chelsea zet wat spontaner en heeft misschien nog een beter eindschot.
Lagerwerf heeft weinig vruchten hoeven weggooien (schatting 3 tot 5 %), ondanks de zomerse hitte, gevolgd door onregelmatig weer. “We hebben heel weinig neusrot of misvormde vruchten gehad. Juist op dagen met scherp weer kunnen wij vocht vasthouden.” Boterbloemluis heeft hij goed weten te pareren met natuurlijke vijanden waardoor geen schade aan de vruchten is voorgekomen.
Volgend jaar gaat Bijo misschien voor een deel het ras Scirocco zetten na dit jaar een rijtje te hebben geprobeerd. ”De uitgroeiduur is een week korter dan de andere rassen, zodat je daarmee de aanvoer gelijkmatiger kunt maken. Bovendien heeft hij een betere blokvorm.” Bovendien overweegt hij de paprika’s dichter te gaan planten. “Zes stengels per meter is niet hoog voor een topproductie. Dat worden er waarschijnlijk zeven.”

Enorme groei en veel arbeid
De tweede teelt komkommers aan de hoge draad is op 9 september vervangen voor een derde, traditionele teelt. “Door de enorme groeisnelheid is de tweede teelt een strijd geweest om in arbeid bij te blijven die desondanks nog redelijk is geëindigd.” De huidige teelt wordt gekopt zodra hij de 3,70 meter hoge draad heeft bereikt. Hij is nu ruim op de helft. “Hij groeit nog steeds enorm.” Vanwege de late plantdatum worden flinke etmaaltemperaturen gehandhaafd: 20,5 tot 21 graden. “Maar als het licht minder wordt moet je natuurlijk wel terug.” Vorig weekend bloeide de eerste stammers. De stamvruchtjes worden om en om gedund. “We hopen er nog 10 tot 12 per stam te kunnen oogsten.”
Ondanks de korte teelt gaat Lagerwerf in overleg met Koppert toch nog Swirskii-roofmijten inzetten. “We moeten nu de plaagdruk laag houden om er volgend jaar geen last van te krijgen.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard  Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.