'Rustig telen om vruchten wat zwaarder te krijgen'

Robert van Zeijl in Honselersdijk heeft de kop uit het gewas gehaald. De zetting in week 37 viel tegen. “In week 36 zette hij toch wel gewoon. Dat zag er goed uit. We dachten dat dit in week 37 wel zou doorlopen, maar dat is tegengevallen. Hij is toen weer gestopt met zetten. En wat er nu nog aan komt, dat komt zonder ethrel niet meer goed.”

Rustig op grofheid telen
Hij teelt nu rustig aan, om te proberen de mindere zetting nog wat te compenseren. “Om de vruchten op die manier wat zwaarder te krijgen.”
De kwaliteit en grofheid die hij nu oogst is goed. “We zijn nu ook uit de neusrot. De plekjes werden al wel steeds kleiner, maar met sorteren bleef je ze toch langer tegenkomen dan verwacht.”

Wittevlieg
Bij de plagen ziet hij dit jaar een paar plekjes wittevlieg. “Oberon mag je pas vanaf 1 september toepassen. Dat komt tegen de wittevlieg net een maand te laat. De plaagdruk is dan al hoger opgelopen. Voor het milieu is het ook niet beter: je moet nu meer spuiten als dat je het vanaf het begin in de hand kunt houden. Vorig jaar hadden we hetzelfde probleem. Je hebt toch net een paar vieze vruchten."

Voornacht gaat eruit
Bij de klimaatinstellingen hanteert hij nu nog een voornacht van 16 graden Celsius. “Maar dat zal wel niet lang meer duren.’ De nacht staat op 17,5 graden, waar na een mooie dag (650 tot 1.000 Joules) een graad bij op kan komen. In de ochtend begint hij te stoken op 20,5 graden Celsius. Later wordt dat 21 graden, al doet de zon die verdere opwarming meestal wel. Op de middag mag de kastemperatuur doorlopen naar 25 graden. “Afluchten doen we ’s avonds niet meer. Dat is niet meer nodig.”

Zetting te vroeg gestopt
Nog één rondje toppen en indraaien, dan is hij klaar met gewaswerk. Over twee weken, als de productie terug gaat lopen, wordt het dan echt rustig.” Normaal is hij gewend om de teelt tot rond 20 november door te trekken. Maar de laatste zetting is nu aan de vroege kant. “Ik had er liever nog een week tot 10 dagen met zetting bij willen hebben.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.