4 reactieslaatste update:22 sep 2010

Redactie GFActueel
De hoofdvraag aan mijn kant is of er niet wat te enthousiast is gesproken en geschreven is over het nieuwe telen.


Overal in de vakbladen en tijdens bijeenkomsten wordt er vol enthousiasme gesproken over het nieuwe telen. Met name vanuit de onderzoekskant wordt aangegeven dat het kan en dat de nieuwe manier van telen zou kunnen worden. De vakbladen hebben het nieuwe telen naar mijn idee ook wel een beetje te positief omarmd en misschien te weinig kritisch behandeld.

Nieuwe ontwikkelingen
De praktijk daarentegen is juist zeer kritisch op nieuwe ontwikkelingen. Men kijkt, past en meet of het goed toepasbaar is, maar allereerst ook of het rendabel is om er in te investeren. Zijn de ondernemers in de glastuinbouw enthousiast, dan gaat het heel hard, denk aan de wkk en het momenteel opgesteld vermogen in de glastuinbouw. Is men minder positief, dan is het logisch dat het minder hard gaat met uitrol van de nieuwe ontwikkeling in de praktijk. Soms stokt het zelfs enigszins en denk hierbij aan de gesloten kas/ optimakas.

Geen aanvragen MEI-subsidie
Het vakblad van de bloemisterij heeft bovenstaand gegeven blootgelegd, dit in het feit dat er geen aanvragen zijn in voor MEI-subsidie voor het nieuwe telen.  Als reden wordt ook aangevoerd dat een voorwaarde bij het nieuwe telen is, dat je in twee zaken moet investeren. Ik geloof daar iets minder in! Ik heb het idee dat mensen het niet rendabel kunnen rond rekenen.

De hoofdvraag aan mijn kant is of er niet wat te enthousiast is gesproken en geschreven is over het nieuwe telen. Is er niet meer onderzoek nodig, moeten niet eerst de kinderziektes eruit zijn voordat iets praktijkrijp is? De praktijk heeft het laatste woord en die zijn duidelijk mijns inziens, het kan momenteel niet.

Update van deze weblog:
Dienst Regelingin heeft in de ronde van april 2010 vier projecten goedgekeurd. (Dit heeft Dienst Regelingen aangegeven bij weblogger Wilko Wisse naar aanleiding van zijn weblog.)

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geert tuinder

  De constatering van Wilko is een juiste.
  Ook ik spreek mijn twijfels uit bij de onafhankelijke berichtgeving in vakbladen en nieuwsbrieven op internet.
  De meningen die tuinders ventileren worden klakkeloos overgenomen zonder goed en wel na te gaan of het verhaal klopt.
  Vaak wordt het tuinders aantrekkelijk gemaakt om innovatieve investeringen toch uit te voeren, vaak met aantrekkelijke kortingen, in ruil voor positieve P.R.
  Bovendien zal een tuinder die in iets nieuws investeert zijn beslissing niet negatief uit dragen, ook al valt het niet mee.
  Dit in combinatie met het tegenwoordig vaak gratis verstrekken van vakbalden en nieuws, ben ik van mening dat goede informatie bijna niet meer te vinden is omdat vaak niet nagegaan wordt of de info klopt.
  Ik vraag mij in alle oprechtheid af of ik dit telegraaf achtig "nieuws" dus nog wel moet blijven volgen

 • no-profile-image

  Pieternel

  Het lijkt er op dat er op dit moment twee stromingen zijn: voorstanders van HNT en mensen die het niet zien zitten. Wellicht is momenteel het hoogst haalbare dat de telers die de proeven op het Improvement Centre volgen op hun bedrijf een paar kuub gas besparen. Zij blijken, beïnvloed door de intensieve discussies, op hun bedrijven anders met het klimaat om gaan, zelfs zonder investeringen in slurven, luchtbehandelingskasten en schermen. De tijd is er niet naar om te investeren in nieuwbouw of verbouw, dat mag duidelijk zijn. Misschien is dat juist goed, zodat deze nieuwe technieken wat meer in de luwte kunnen worden getest op proefbedrijven.
  Wat me wel verontrust is dat ik vaak genoeg tuinders spreek die echt anti HNT zijn. Voorzien van ruime WKK installatie en belichting moeten ze toch ergens heen met het overschot aan warmte. Niet iedereen heeft een buurman die warmte kan gebruiken of een woonwijk waar de bewoners juichend een pionierende tuinder opwachten.
  Persoonlijk vind ik er nog erg veel nadelen aan HNT kleven, maar dat mag het onderzoek niet remmen hier keihard aan te werken. Misschien op G+F niet op zijn plaats, maar in de gerberateelt wordt flinke vooruitgang geboekt. Daar speelt een heel ander probleem: schimmelaantastingen. Oplossen van een klimaatsprobleem blijkt daar nog een handig neveneffect te hebben: energiebesparing.

 • no-profile-image

  Florentine Jagers


  Het Nieuwe Telen kan nu nog niet, stelt Wilko Wisse. Daar ben ik het niet mee eens. Het Nieuwe Telen gaat over een andere manier met je gewas omgaan en niet over dure investeringen. Het is net als bij Het Nieuwe Rijden, door zuiniger op te trekken kan je al besparen op benzine. Daarvoor heb je geen nieuwe, dure auto nodig.

  Er is nog veel onbekend over de grenzen van het klimaat. Onderzoek en praktijk zijn hard bezig daarin meer inzicht in te krijgen. Pas als bekend is wat het optimale klimaat is, komt investeren in beeld. In de tuinbouw gebeurt het te vaak dat er flink wordt geïnvesteerd in nieuwe technologie voordat deze is uitgekristalliseerd. Dat is niet alleen het geval bij Het Nieuwe Telen.

  Wat betreft de opmerking van Geert Tuinder over alle gratis vakbladen en nieuwsbrieven. Dat klopt gratis info is per definitie niet onafhankelijk. Dat moet een lezer zich realiseren. Energiek komt uit de koker van het programma 'Kas als Energiebron'. Dat programma streeft naar een tuinbouw die minder afhankelijk is van aardgas en die minder CO2 uitstoot. Iedere tuinder die de aarde en het nageslacht een warm hard toe draagt. moet het daar toch eigenlijk wel mee eens zijn.

  Duurzaamheid heeft ook te maken met geld. En daarin heeft Wilko Wisse helemaal gelijk. Investeren in een techniek die nog veel vraagtekens heeft, is onverantwoord. Het Nieuwe Telen heeft op dit moment vooral te maken met bewustwording. Nu stellen dat Het Nieuwe Telen niet kan, is het kind met het badwater wegggooien.

 • no-profile-image

  Pieternel

  In de Volkskrant zijn weer een paar stukken verschenen over CO2-emissie en glastuinbouw. Lees en discussieer mee: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.