1 reactie

Redactie GFActueel
Ook over de invulling van de elektravoorziening voor de boorlocatie moet van te voren nagedacht worden. Het boorbedrijf verlangt een aansluiting van 3,0 megawatt!!


Nu het boren daadwerkelijk gestart is, krijgen we te zien wat de werkwijze is om een dusdanig diepe put tot een goed einde te brengen. We krijgen hier ook redelijk wat technische vragen over. Vragen over de locatie, de diameter van de buis, de mogelijkheid om onder een hoek te boren etc. Ik zal proberen om hier nader op in te gaan.

De locatie is aangelegd op ons voormalige parkeerterrein. Er zijn 2 betonnen boorkelders van 3x2,5x3m gemaakt op locatie. Vervolgens is het eerste stuk van de buis (14 inch) gerealiseerd door deze met behulp van een heimachine tot 72 meter diepte te slaan. De kelder is hier overheen gezet. Aan weerszijde van de kelders zijn twee onderheide betonnen platen geïnstalleerd die de krachten van de boortoren (max 180 ton) op kunnen vangen. Verder is de gehele locatie vloeistofdicht gemaakt, waarbij we alle toekomstig benodigde leidingen naar de boorkelders etc. alvast onder de locatie aangelegd hebben.

Aansluiting van 3 megawatt
Ook over de invulling van de elektravoorziening voor de boorlocatie moet van te voren nagedacht worden. Het boorbedrijf verlangt een aansluiting van 3,0 megawatt!! Dit wordt niet continu afgenomen maar moet in pieksituaties wel beschikbaar zijn. Dit vergde bij ons de nodige aanpassingen in ons trafostation. Wij hebben het dusdanig laten installeren dat de stroom van een eigen wkk (2,4 MW) tezamen met stroom uit het net op middenspanning niveau aan het boorbedrijf wordt aangeboden. Zij maken er vervolgens met behulp van een trafo 600V van voor hun mudpompen en 400V voor de overige installaties. De mudpompen vragen de meeste stroom. Deze pompen zorgen ervoor dat de boorvloeistof naar de boorkop gepompt wordt. Door deze vloeistofstroom kan de boorkop aangedreven worden en wordt de losgeboorde grond naar boven getransporteerd. Onderin het boorgat zit dus een motor die aangedreven wordt door de boorvloeistof waardoor het niet alleen het bovengronds draaien van de pijp is, die voor de aandrijving zorgt. Soms zijn ze zelfs aan het boren terwijl het bovengronds lijkt alsof er niks gebeurt.

Op deze wijze wordt er ook gestuurd. De ondergrondse boormotor is geïnstalleerd in een boorbuis met ‘knik’. Deze knik is zeer klein (+/- 1°). Wanneer er nu van boven geroteerd wordt, gaat de gehele buis rechtdoor. Indien er echter alleen met de ondergrondse motor geboord wordt, zal de buis langzaam afbuigen. Als de gewenste hoek bereikt is, wordt er weer rechtdoor geboord.


Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan

    Hulde voor de bedrijven die in deze tijd durven te investeren in aardwarmte. Goed dat Ad en de gebroeders Duijvestijn hun kennis en ervaringen met de boringen willen delen, bijvoorbeeld via deze weblog.

Of registreer je om te kunnen reageren.