‘September is toch altijd weer een drukke maand’

“Het is zonde om de kop uit de plant te halen. Het gewas staat er nog zo mooi op en blijft goed zetten”,  vertelt Jan Op het Veld in  Belfeld. Hij heeft er toch voor gekozen om de tomaten deze week te koppen. Hij wil tot 1 oktober bloei toestaan en rond 25 november de laatste trossen (ras Cappricia) knippen. De kwaliteit van de geoogste trossen is nu weer heel goed, maar de laatste twee weken was het minder vanwege de hitteperiode tijdens de zetting in juli. “De eerste tomaat aan de tros was niet goed gezet. Die hebben we er bij het oogsten afgeknipt. Opvallend is dat de tomaten niet zijn gaan scheuren. En in de nieuwe kas zijn de planten wel goed blijven zetten.”

Lagere productie, hogere middenprijs
Met de productie valt het toch niet mee. Door het koude weer in het voorjaar had hij een achterstand opgelopen die hij eind juli had ingehaald. “Maar door het donkere weer in augustus zijn we toch weer 1,5 kilo per vierkante meter achterop geraakt. We stevenen nu af op een totaalproductie van 58 kilo per vierkante meter.” Maar de prijzen maken die lagere productie meer dan goed. “Het moet raar lopen willen we niet op een hogere middenprijs uitkomen dan in 2008. Vorig jaar haalden we krap 50 cent en het jaar daarvoor 67 cent per kilo.

Schermdoek nog niet vervangen
Grote investeringsplannen heeft Op het Veld niet. Wel zou hij het schermdoek in de oude kas willen vervangen. Het is al bijna 6 jaar oud en begint wat vuil te worden. “Maar door formaline te foggen gaan de algen dood. Daarmee maak je het scherm toch redelijk schoon.” Voordat de teeltwisseling aanbreekt moet er nog heel wat werk verzet worden. “September is toch altijd weer een drukke maand, vooral ook omdat de scholieren dan weer vertrokken zijn.”  Hij heeft besloten de laatste vier trossen te beugelen om de trossen zo zwaar mogelijk te laten worden. De laatste vier weken heeft hij bij het indraaien een blaadje uit de kop gehaald. Met blad snijden is hij goed bij, vindt hij. In de ene kas zitten er nog 20 bladeren aan de plant, in de andere 16 a 17. “Dat worden er op het laatst 14 a 15. Meer blad snijden zie ik niet zitten. Het kost veel werk en je vergroot de kans op Botrytis er maar mee.”

Totaal geen Botrytis
Botrytis is juist geen enkel probleem dit jaar. “Ik heb er helemaal niets tegen hoeven doen.” Pepinovirus houdt hem meer bezig. “Pas sinds drie of vier weken vinden we het in het gewas en deze week vinden we ook geelachtige vruchten. Het zijn gelukkig maar een paar rijen, waar het gewas wat zwakker staat.” Witte vlieg is al langer een lastig probleem en nu komen in ongeveer 20 plantrijen wat plakkerige vruchten voor. “Macrolophus liet het daar vanaf het begin afweten.” Hij heeft verschillende keren de larven dood gespoten en gebruikt nu nog een keer Oberon tegen larven en eieren van de wittevlieg.
Nu de kop eruit is gaat de etmaaltemperatuur omlaag. De voornacht staat ingesteld op 15,5 graden en duurt tot 22 of 22.30 uur. De nachttemperatuur van 17,5 graden van 1 tot 6 uur aangehouden waarna rustig wordt opgestookt naar de daginstelling 19,3 graden. In de middag komt er nog 1 graad lichtverhoging bij tussen 400 en 800 Watt per m2.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.