‘Dit zetsel moet er over vier weken aan kunnen zitten’

Het gewas groene paprika bij Peet Sonneveld in Maasland staat er fris en een beetje groeierig bij. Het topwerk valt mee. “Ze zijn een beetje gerekt door het mooie weer dat we gehad hebben.” Dat is op zich gunstig. “De Sopra geeft door het wat meer gerekte gewas minder gedeukte vruchten, die je wel kunt hebben als ze dichter op elkaar zitten. Verder zien we maar een enkel schapekopje.”
De paprika’s zijn knap grof. “Meer dan 80 procent zijn 85-ers.”

Sturen op zetsels
De nachttemperatuur staat op 18 graden Celsius ingesteld, de nachttemperatuur op 21 graden. ’s Morgens lucht hij op 21,5 graden Celsius, in de middag gaat dan naar 24 graden.
In week 36 heeft hij wat kouder gezeten, met oog op zetting. “Dit zetsel moet er over vier weken aan kunnen zitten. De nachten worden ook iets warmer. Dan kan daar nog net een zetsel achteraan, wat dan in week 46 klaar is.”
Tot week 35 is er nog niet geschermd. “Daardoor moest er wel veel gas door, maar dat was nodig voor de zetting. Vanaf nu gaat het scherm beneden een buitentemperatuur van 12 graden dicht.”
Het mooie weer van het weekend van week 35 op 36 was welkom. “Dat was hard nodig. Daar is het gewas van opgeknapt. Daar kan het even op teren.”

Tragere gewasgroei
Tegen plagen heeft hij tegen rupsen moeten spuiten. “Spint en luis zie ik niet. Al zal luis vandaag of morgen wel komen, omdat het mooi weer is geweest.”
Met gewaswerk is hij bezig met draaien en toppen. “Dat gaat minder worden. Ik ga dat van lieverlee naar de drie weken schuiven.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser


Of registreer je om te kunnen reageren.