‘Ook in herfstteelt onderste drie bladeren weg gehaald’

Peter Oomen in Sevenum is scheuten aan het overleggen bij de vroegste planting Sheila van 9 augustus, waar hij eind week 34 met oogsten kon beginnen. De eerste oksel van de ranken begint te bloeien. Bij de latere planting van 18 augustus staat hij op het punt om de koppen vast te gaan zetten. Hij is met ongeveer 22 bladeren naar de gewasdraad gegaan.
“We hebben wat minder stammers aangehouden, om met een lagere plantbelasting wat minder weersafhankelijk te zijn. Je kunt dan ook wat zwaarder snijden. De meeste collega’s beginnen een oksel lager en dunnen er daarna een vrucht minder uit.”

Onderste blad verwijderen
“De onderste drie bladeren hebben we er af gehaald. Dan is er straks minder kans op Botrytis. Voorheen deden we dat alleen in de eerste teelt, nu ook in de herfstteelt. Vorig jaar hebben we dat voor het eerst gedaan, en zagen toen beduidend minder Botrytis.”

Virus
Wat ziektes betreft heeft hij geen last van meeldauw. “En bontvirus valt mee. In de vorige teelt hebben we drie planten gevonden. Die tralie hebben we tijdens de teeltwisseling helemaal schoongemaakt en daar nieuwe matten neergelegd. We hebben in deze teelt tot nu toe één plant gevonden. We oogsten standaard al alles met melkmesjes om verspreiding van virus tegen te gaan, sinds we twee jaar geleden voor het eerst virus vonden. In het begin was het werken met melk heel vervelend, maar nu je het eenmaal gewend bent, gaat dat wel. Je weet niet beter meer.”

Trips
Bij de plagen heeft hij ingegrepen tegen een enkel rupsje. Ook ziet hij wat trips. “Met daardoor wat meer kromme vruchten. Met twee afdelingen, waar tien dagen tussen de plantdata zit, is dat lastig. Er zit wel een beweegbaar gevelscherm tussen die afdelingen, maar dat is nooit helemaal dicht.”
Er is swirskii uitgezet tegen de trips.

Temperatuur
Bij de klimaatsinstellingen hanteert hij een voornacht van 17,5 graden Celsius, met na 23.00 uur een nanacht van 19 graden. Bij zonop stookt hij naar de 20 graden Celsius. Vanaf 9.00 uur gaat die temperatuur een halve graad omhoog, met eventueel nog een lichtverhoging tot 1,5 graad. Op de middag mag de temperatuur oplopen naar 23 of 24 graden.

Wisselende watergift
De watergift varieert sterk met het weer. Met lichte dagen geeft hij soms 5 liter, een gift die op een donkere dag kan worden gehalveerd. Hij heeft de EC wat hoger gezet, op 2,8 mS. “En als het zulk regenachtig weer blijft, zullen we naar de 3 gaan.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.