‘Ik krijg zelfs complimenten voor de kwaliteit’

“De productie is de laatste weken hard afgenomen. Elke week is het weer minder. Deze week hoop nog 1,2 kilo per vierkane meter te halen”, zegt Arjan Vedder in ’s-Gravenzande. Net als bij de meeste telers ligt ook hij in productie achter op vorig jaar. “Ik schat dat het ongeveer een kilo per vierkante meter minder is.” In omzet gaat het wel een stuk beter. “Het begint wat dat betreft een normaal jaar te worden, maar ook niet meer dan dat.” De kwaliteit is nog steeds erg goed. “Ik krijg zelfs complimenten voor de kwaliteit van mijn afzetorganisatie Best of Four.”

Hogere temperatuur mogelijk
Hij verwacht de komende tijd dat hoge kwaliteitsniveau te handhaven. De uitgroeisnelheid is weer toegenomen en dat is goed voor de kwaliteit. Door het betere weer en omdat de plantbelasting is afgenomen mag de kastemperatuur weer hoger oplopen.” In de namiddag mag de temperatuur stijgen tot 27 a 28 graden, tot zonsondergang. Dan lucht hij in een keer af tot 17 graden wat hij tot vier uur na zonsondergang aanhoudt. Daarna houdt hij tot 15 uur houdt hij een stooktemperatuur aan van 18 graden waarbij er een minimum watertemperatuur wordt ingesteld voor de groeibuis en het ondernet: de groeibuis op graden vanaf 2 uur voor zonsopgang tot maximaal 14 uur, het ondernet op 40 graden van zonsopgang tot 15 uur waarna de stooklijn van 18 naar 24 graden het overneemt. Hij doseert CO2 van 2 uur na zonsopgang tot 3 uur voor zonsondergang, maximaal 300 kilo per hectare per uur (Ocap en wkk), “Maar als het donkerder weer is stopt hij al bij 200 kilo.”

Hoog bezoek
Het gewas ziet er nog redelijk gezond uit. Aan het begin van de regenperiode kwam Mucor opzetten en verspeelde hij bloemen. “Maar het gewas is altijd goed blijven zetten, dus raakte niet echt uit balans.” Ongeveer een maand heeft hij de Macrolophus-roofwantsen gedeeltelijk afgedood door Admire te druppelen. “De Mucor is daarna snel verdwenen en ik heb toch nog wat Macrolophus en Orius overgehouden. Die heb wel nodig ook want trips begint aardig de kop op te steken.”
Vorige week kreeg Vedder bezoek van Elbert Dijkgraaf ,Tweede Kamerlid van de SGP, net terwijl er een groep Japanners over de vloer was . Dijkgraaf wilde vooral sfeer proeven en zich oriënteren op de tuinbouw. “Het is erg belangrijk dat  zij voor de tuinbouwsector bezig zijn, dus daar besteed ik graag wat tijd aan.”

Weinig veranderingen
Het einde van de teelt komt al weer in zicht.. Het gewas staat inmiddels aan de draad, maar Vedder verwacht niet dat hij een dakje boven het pad moet gaan maken. Half november wordt het geruimd. Veel zal er niet veranderen in de teeltstrategie voor volgens seizoen. Het ras blijft Jaylo, de onderstam  Beaufort.


Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.