‘De vruchtaanmaak blijft al weken achter’

Joost Barendse van Kwekerij De Kabel in De Lier heeft eind week 34 de kop uit het gewas van de belichte teelt (ras Brioso,onderstam Maxifort) gehaald zodat in week 43 en 44 gewisseld kan worden, Dat is een week later dan vorig jaar. “We hebben er een klein kopje eruit gehaald. Je ziet het gewas nu weer sterker worden.”De vruchtaanmaak blijft de laatste weken wel achter bij de prognose door gebrek aan licht, dus de komende tijd verwacht hij een lagere productie te realiseren. “Maar de kwaliteit is nog steeds super. Het scheuren van de tomaten is ook erg meegevallen.” Het gewas is nog niet aan zijn eind en de zetting is steeds goed gebleven. Er hangen nog zeven trossen per stengel. Deze week laat Barendse de resterende bloei wegsnoeien. 

Galmijt lastig
De gewasbescherming vroeg wel wat meer aandacht. “We hebben wat galmijt gehad. Dat zie je vaak wat later, pas als er bruine plekjes op de stengels komen. Als je er niet snel bij bent verspreidt het zich snel.” Omdat Oberon pas na 1 september (tot 1 maart) gebruikt mag worden en Torque niet meer verkrijgbaar is , heeft hij eerst een keer met Borneo gespoten. “Dat remt de galmijten wel maar is niet honderd procent afdoende.” Inmiddels heeft hij wel Oberon gespoten en lijkt het probleem onder controle. Verder is het gewas vrij schoon. “Er zat een enkel rupsje in waar we een keer Xentari en een keer Runner tegen hebben gespoten.”

Onbelichte teelt
In de onbelichte teelt (ook Brioso) heeft het gewas een paar weken in augustus wat minder sterk gestaan door het matige weer. Er werden kleinere trossen gevormd waardoor de plantbelasting meer afnam dan normaal. Nu het weer beter is stuurt Barendse flink generatief en probeert hij het gewas goed open te houden. Hij haalde al iedere week al een klein blaadje uit de kop, maar heeft daarnaast nog een extra blad verwijderd, driekwart meter onder de kop. “Je ziet dat hij toch erg snel vol groeit.” Om generatief te sturen liet hij de temperatuur op mooie dagen vrij ver oplopen tot 26 a 26,5 graden met een vrij diepe voornacht van 13,5 graden. De voornacht is deze week weer verhoogd naar 14,5 graden. “Met die koude nachten wil ik toch niet te ver terugzakken. Je moet in deze tijd ook weer niet te generatief worden. Je moet wel  kracht overhouden voor wanneer het licht tegenvalt.” Vanaf 2 uur ’s nachts gaat de nanacht in van 16 tot 16,5 graden. Tussen 13.30 en 16 uur wordt de kastemperatuur wat verhoogd om het gewas ook op donkere dagen actief te houden.

Voldoende voeding geven
De unit voor de watergift draait nog tussen 10 en 16 uur. “Maar op slechte dagen stopt hij al om 14.30 uur.” De druppel-ec staat ingesteld op 3 zodat het gewas ook genoeg voeding krijgt op dagen dat het weinig verdampt. “Je moet wel kleur in de kop houden en zorgen dat de watergift de verdamping volgt, bijvoorbeeld wanneer het midden op de dag warmer wordt.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.