‘De watergift hebben we echt teruggeschroefd’

Carlo de Jongh in Prinsenbeek is druk bezig monorail in de kas te installeren, voor een horizontale spuitboom. “Dan kunnen we op het middenpad blijven staan en gebruiksvriendelijker werken.”
Ziekten en plagen vormen nu geen probleem. “Al moet je de rupsenbestrijding goed in de gaten houden.” De verwachting is dat de rupsendruk de komende weken zal toenemen.
Ook op meeldauw moet hij alert blijven in de komende periode, nu het klimaat in de kas vochtiger gaat worden.

Groeisnelheid vertraagt
De groei is aan het afnemen. Tot begin week 35 heeft hij nog wel sla van 50 kilo kunnen snijden. Mede door de activiteiten van het monorail ophangen valt er nu even een gaatje. De aankomende te oogsten planting weegt eind week 35 rond de 34 kilo.
“Vanaf nu gaan we twee keer per week planten, om in het najaar aan het snijden te kunnen blijven.” Met het te planten ras schakelt hij nu over van de Zendria naar de Gardia.

Minder verdamping
De wekelijkse watergift is verminderd. “Die hebben we echt teruggeschroefd. De grond bleef vochtig. De verdamping neemt af. Zendria is ook een echt zomerras, met een sterk wortelgestel. Dan moet je niet overdreven veel water geven.”
Er wordt veel gelucht. De luwe zijde staat steeds 100 procent open, de windzijde doet mee afhankelijk van de hoeveelheid wind.
Wat betreft de dagen met hoosbuien zat hij niet in de hoek van het land waar de allerheftigste buien vielen. “Wij zijn nog vrij goed weggekomen, al hebben ook wij wat last gehad van overlopende goten. Je ziet dat de grond daar iets is dichtgeslagen, waardoor er in beperkte mate wat meer aanslag aan de onderkant van de sla zit.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser


Of registreer je om te kunnen reageren.