‘Voor het eerst sinds 15 jaar last van virus’

Het 9 juli geplante gewas van de Roxanne bij Ben Bolleboom in Delfgauw staat er goed bij. “We zijn nu de laatste vruchten van de hoofdrank aan het snijden. De secundaire ranken komen er goed uit. Wel is het tempo eruit, door de laatste twee weken met donker weer. Het gewas zelf staat goed in balans, maar de productie is niet geweldig. We snijden minder stuks dan in vorig jaar rond dezelfde weken.”

Goten die overliepen
Tijdens de heftigste regenbuien liepen op een morgen ook de goten over. “Er stond water in de kas. Gelukkig was het in de middag en de dag erna nog aardig weer, zodat we konden luchten. Je had wel veel vocht in de kas. Dus hebben we de groeibuis er extra bijgezet tussen het gewas, en hebben we een extra behandeling uitgevoerd met een schimmelbestrijdingsmiddel.”

Gewas actief houden
De voornacht stat op 18 graden Celsius, gevolgd door een nanacht van een graad hoger. In de ochtend gaat hij met de temperatuur naar de 20,5 graden Celsius, later oplopend naar de 21 graden. “In de middag mag hij een beetje knijpen met de luchting, om vocht en CO2 binnen te houden. Het mag dan 27 graden in de kas worden.”
Overmatige instraling (boven de 700 Watt) schermt hij weg.
“Op een donkere dag zetten we in de middag ook altijd een luchtje, of hebben we er een buisje in staan, om het gewas actief te houden. Zelfs als het 22 graden is.”

Vrij warme nachten
Qua gewaswerk heeft hij een week geleden nog een rondje secundaire ranken en een blaadje eruit gehaald. “Ook omdat je nog vrij warm zit in de nacht. Dan krijg je makkelijk wat groei.’

Spint hardnekkig
Wat ziektes en plagen en betreft, heeft hij behoorlijk last van spint. “Het hele jaar hebben we al veel spint.” Er is een paar keer gespoten met Floramite. “Verder hebben we veel Phyto’s (Phytoseiulus) en Feltiella’s ingezet.”
Meeldauwdruk is ook aanwezig. “Het is hardnekkig, en gaat niet meer weg. Het zat er vanaf het begin al in. Bij het planten zag je al witplekjes op de lobbladeren.”
Er is regelmatig Fungaflor toegepast. Ook is twee keer gebruikt gemaakt van de weer toegelaten Rocket.

Virus
Bolleboom heeft een eerste plant met virus gevonden. “Van de afgelopen 15 jaar is dat voor het eerst dat we daar last van hebben. Maar de virusdruk is hier in de hele buurt heel hoog. Het is jaren geleden dat het zo erg is geweest. Waarschijnlijk is het virus door vogeltjes bij ons in de kas gekomen.”
Hij probeert zo schoon mogelijk te werken, om verspreiding tegen te gaan. Werken met melk, en oogstkisten van het besmette pad apart houden.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.