‘Lichter weer komt net op tijd. Het is belangrijk dat straks het laatste zetsel er nog goed aan kan komen’

De gele paprika’s bij Didier Algoet in Duffel beginnen weer hun normale grofheid te krijgen. Het afgelopen zetsel, dat nog gezet was bij extreme temperaturen van 30 graden Celsius of meer, bleef fijner dan gewenst. “Het gewas heeft toch wel afgezien met die hitte. De vruchten werden te snel, en bleven daardoor te licht van gewicht. Ook kwamen we meer neusrot tegen dan we wilden.”

Plantbelasting
In de afgelopen donkere periode liep de plantbelasting op. “De belasting is nog altijd net te hoog om het gewas spontaan te laten zetten. Al hebben we nu weer wat meer licht. Daardoor begint het zetsel terug op gang te komen. Over 2 tot 3 weken gaan die vruchten eraf komen. Maar daarna, rond 25 september, gaan we met het snijden in een gat vallen. De continuïteit is er nu uit.”
De vooruitzichten bij de opgegeven weersverwachting zijn begin week 35 gunstig. “Dat komt net op tijd. Het is belangrijk dat straks het laatste zetsel er nog goed aan kan komen.”
De afgelopen regenachtige periode mocht dan ongewenst zijn voor de beperkte hoeveelheid instraling, de neerslag op zich was best bruikbaar. “Die regen was een beetje welkom. Het water in het bassin was snel gezakt. We hebben gelukkig net nog geen leidingwater nodig gehad. Want water kost ook geld.”

Grote scheut meegenomen
Er is op het bedrijf geen ploeg meer die aan het toppen is, bij het gewas waar de kop er rond 15 september uit gaat en waar de teelt op 20 oktober stopt. “Ze zijn nu alleen nog maar aan het indraaien. Wel nemen ze daarbij een grote scheut gelijk mee.”

Twee periodes
De temperatuurinstellingen zijn nu heel simpel: twee perioden van 21 en 16 graden Celsius. “Die laatste temperatuur mag er vanaf 17.00 uur inkomen, al lukt dat nu toch nog niet.” Opstoken begint om 23.00 uur, met een geleidelijke opbouw met 1 graad per uur.
De watergift is tijdens het regenachtige weer teruggebracht, door later te starten en eerder te stoppen. “Tot 2.00 uur druppelen we nog heel vlot, zodat het gewas niets te kort komt. Daarna gaan we op basis van het aantal Joules afbouwen.”

Rupsen
Bij de plagen vindt Algoet een rupsje. “Al kom je daar geen schade aan het gewas en de vruchten van tegen. Vanaf de langste dag bestrijden we biologisch, door het elke week uithangen van Trichogramma. Daar zijn we nog steeds mee bezig. We gaan dat nog twee keer doen.”
“Het is nu wel echt de periode voor rupsen. Rond half september kun je daar best veel schade door hebben, door rupsenvraat of uitwerpselen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.