5 reacties

Redactie GFActueel
Echt wild speculeren is er niet meer bij.

Vandaag heb ik eindelijk het contract ondertekend met de energieleverancier. Vanaf vandaag zijn we dus vrij om gas en elektra in te kopen en weer te verkopen. Dat lijkt een luxe, maar ik voel dat niet zo. In tegendeel. Ik voel de druk van de gevolgen van een verkeerde beslissing. Het is niet voor niets dat ik nooit serieus in de aandelen gegaan ben, ik hou niet van dat soort spanning. Lang, lang geleden hadden we de tuinbouwgasprijs. Wat een heerlijke overzichtelijke wereld was dat. Je weet natuurlijk nooit hoe die prijs nu zou zijn. Ik heb vaak gehoord dat de liberalisering een eerlijkere en lagere prijs ten gevolge heeft gehad. Dat zou best kunnen, er is nu toch geen vergelijk meer. Toch was het een belangrijke beslissing minder en bovendien betaalde iedereen dezelfde prijs. Nu staan wij weer voor de keuze; nu vast inkopen, want de gasprijs is voor 2011 niet ongunstig. De sparkspread is daarentegen bijna historisch laag, dus wij wachten nog maar even met het verkopen van de stroom. Echt wild speculeren is er niet meer bij. Ik kan nu dus niet het elektra verkopen, zonder de bijbehorende gas in te kopen. Bovendien had het energiebedrijf als part of the deal een overeenkomst waarin de gasrekening en de elektra-afrekening met elkaar verrekend mogen worden. Als ik die ondertekende, hoefde ik geen bankgarantie af te geven. Het lijkt dus weer een keuze, maar feitelijk heb je die niet echt.

Onze relatiebeheerder van het energiebedrijf kan heel mooi en interessant spreken over de toekomstige ontwikkelingen in de energiewereld. Van alles haalt hij daar bij; de crisis in Amerika, een elektrakabel in Noorwegen, de bouw van kolencentrales of de onrust op de beurs. Echt waar, ik vind dat allemaal heel interessant en leuk om te horen, maar uiteindelijk wil ik maar één ding echt weten: moeten we nu gas inkopen of niet? Ik kijk iedere dag op de Endex en gelukkig is de prijs nu weer lager dan een paar weken geleden. Maar wat heb ik daar aan als de sparkspread zo slecht is? Is het met die elektraprijs nog wel interessant om terug te leveren? Wat als ik dat helemaal niet meer ga doen? Wat zijn dan de gevolgen van deze prijsverhouding voor ons bedrijf? Ik ben geen man. Ik zie de lol niet van deze spanning.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerben Mostert

  Daar hoef je geen vrouw voor te zijn hoor om er de lol niet van in te zien.
  En geloof mij 95% vind het niet fijn, en die andere 5% houd waarschijnlijk ook van SM

 • no-profile-image

  G Vriend

  Beste Bernadette,

  Hoewel ik je mening respecteer vind ik een gasprijs van 20 cent teelt technisch niet interresant want dan is er bijna geen marge te halen op de producten. ook voor stroomproductie is het te hoog dan kom je al gauw op een kostprijs van 70 euro per KW. niemand kan je adviseren maar je moet tevreden zijn met je slechte en goede keuzen of je wilt of niet. reken daarbij dat ook de energiereuzen het niet weten en dus gespreid inkopen om risico's te mijden.

 • no-profile-image

  nieuw bos

  het ergste vind ik nog ,dat een goede kweker,een slecht bedrijfs resultaat kan hebben door een verkeerde energie in of verkoop.je bent kweker of handekaar .
  in deze loterij doe je de ene keer goed ,ende andere weer fout.

 • no-profile-image

  Robin Berendse Elsman International Consultants

  Ha Bernadette,

  een risicomijdende inkoopstrategie formuleren eventueel in samenwerking met je energie adviseur en je hieraan houden (geen emoties hierin de vrije loop laten) geeft rust en continuiteit. De beste of slechtste deal zul je niet maken, echter een aanvaardbare kostprijs wel.|

  Succes!!

 • no-profile-image

  oostlander

  De energieprijzen zullen altijd kunstmatig te hoog gehouden worden; naar geld hunkerende en manipulerende energiebedrijven en overheid zijn hier debet aan. Energieprijsafspraken zullen er altijd voor zorgen dat inefficientie en wanbeheer nagenoeg onopgemerkt blijven!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.