laatste update:27 aug 2010

‘Gewas kan zicht even herstellen’

Rino Kaljouw in Sint-Annaland heeft de stam leeg geoogst bij de rond half juli geplante Sheila. In week 33 is de kop er uit gehaald. De ranken komen er goed uit. “Al oogsten we een paar dagen bijna niet. We zijn dan ook voor het eerst pas om 7.00 uur begonnen met werken. Maar er hangt overal al leuk jong spul aan. Het komt wel aardig uit dat we minder komkommers snijden. Dan kan het gewas even herstellen, en nieuwe ranken en bladeren aanmaken."

Bassin weer gevuld
De watergift is met de omslag naar meer regenachtig weer teruggebracht. “Sinds 3 of 4 weken hebben we ook weer voldoende water in het bassin, en hoeven we geen leidingwater meer bij te gebruiken.”
Hij probeert ’s nachts naar een temperatuur van 19 graden Celsius te gaan, met een voornacht van 18 graden. In de morgen zorgt hij er voor op tijd weer op de 20 tot 21 graden te zitten. “Met een zonnetje wordt het ’s middags wel 26 graden in de kas. We proberen dan vocht en CO2 binnen te houden.”
Tijdens periodes met felle zon, bij een instraling van meer dan 700 Watt, loopt het scherm dicht.

Virus
Omdat er wat virus in het gewas zit, is het extra nodig om het gewas te beschermen en er voldoende groeikracht in te houden. Met het tussenplanten vonden we de eerste virusplanten. Maar de komkommers waren toen duur, dus hebben we besloten niets te doen en toch door te gaan met tussenplanten. Wel zijn er een paar rijen waar we nieuw substraat neer hebben gelegd.
De schade lijkt mee te vallen. De ellende is wel dat het virus nu overal verspreid zit.” De volgende teeltwisseling  zal dus heel grondig uitgevoerd moeten worden.

Correctie tegen plagen
Bij de plagen is de hele kas gespoten tegen spint. “Overal zaten wat plekjes. We hebben met Torque en Floramite gespoten. Dat lijkt aardig te helpen. Ook de witte vlieg lijkt onder de duim, nadat een keer is gespoten met Calypso. Pleksgewijs is ook met ER2 gespoten, een biologisch middel wat ook wel aardig lijkt te helpen. De biologie heeft het even wat af laten weten.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.