laatste update:27 aug 2010

'Het hele jaar gooien we standaard alle binnenland weg’

Het gewas bij Edwin van der Ploeg in Berkel en Rodenrijs herstelt zich van de hete periode. “Het heeft een tik opgelopen met dat warme weer.” Van lieverlee is hij nu de ‘neusjes’ en ‘brandjes’ weer kwijt. “Vooral bij de gevels hoopt de warmte zich op en heb je makkelijk veel zonnebrand. Daarom hebben we van het jaar voor het eerst een strook van 7 of 8 meter van het kasdek laten krijten. Met een hoogwerker langs de gevel rijden, en dan het dek zover het spuitpistool reikt in het krijt zetten. Daar hebben we goede resultaten van gezien. Begin september komt de dekwasser, die er dan ook gelijk het resterende krijt weer afhaalt.”

Klasse 2 weggooien
Tijdens de hitte nam het aandeel binnenland/klasse 2 sterk toe. “Het hele jaar gooien we standaard alle binnenland weg. Dat is voor de schapen. Maar met die warmte werd dat teveel voor het eigen weitje. Ik heb toen een afspraak gemaakt met een boer. Elke dag kwam die het met een kipwagen ophalen voor zijn koeien.”
Van der Ploeg is een uitzondering, maar is van mening dat eigenlijk alle paprikatelers zouden moeten besluiten om hun binnenlandse kwaliteit het hele jaar weg te gooien. “Het heeft geen marktwaarde, en zit de handel alleen maar in de weg.
Stel dat er landelijk gemiddeld 10 procent binnenland wordt geoogst, in zo’n warme periode met hoge producties. Het zou veel beter zijn als dat naar de koeien ging. Je moet even bellen om een boer te zoeken, maar ze willen het graag bij je ophalen.”

Bewerkelijke kilo’s
“In een zomerperiode is er toch veel export met genoeg product. Als je 30 cent krijgt voor de 75-ers, dan is dat een teken dat er genoeg is. Dan moet je die rommel weg gooien. En het zijn ook nog eens bewerkelijke kilo’s om te vermarkten, omdat je er een hoop extra sorteerwerk aan hebt.”
Van der Ploeg heeft het idee dat er nu soms telers zijn die puur voor de bank willen aantonen dat ze wel een productie van 32 of 33 kilo kunnen halen, terwijl verkoop van het gedeelte klasse 2 markttechnisch juist ongunstig is.

Paprika’s rapen
Het gewas staat er gezond bij. Om dat zo te houden heeft hij in week 33, toen hij nog de beschikking had over scholieren, alle afgevallen paprika’s van de grond laten oprapen en in een wagen laten gooien.
Rupsen vormen het hele jaar al een probleem. Daarom is nog een keer Steward gespoten, met gelijk Pirimor er doorheen tegen de luizen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.