‘We werken nu alleen nog op grofheid’

“Het gewas staat er erg mooi bij al zie je wel de bladlengte toenemen. We kunnen niet de etmaaltemperatuur halen die we graag zouden willen hebben”, zegt Michel de Winter van Stargrowers in Hoek van Holland. Twee weken voor het koppen (week 36), met nog 190 tot 200 vruchten per plant te gaan, wil hij de tomaten zo grof mogelijk maken. “We werken nu alleen nog op grofheid. Mecano heeft een vruchtgewicht van 110-120 gram, dus het moet minstens dat laatste worden.”

Zo laag mogelijke etmaal
De Winter heeft de voornacht ingesteld op 10 graden (van 17.45 tot 1.30 uur). “Niet dat we 10 graden halen, maar we willen zo laag mogelijk zitten.” Tot een uur voor zonsopgang stookt hij op naar 16 graden. Daarna gaat de ingestelde temperatuur naar 16,5 graden met een lichtverlaging van 1 graad tussen 80 en 200 Watt instraling. Van 10 tot 16 uur loopt de temperatuur op naar 20 graden met een 1 graad verhoging op lichtintensiteit (200-400 Watt) en 2 graden op lichtsom (1000-1800 Joules). Ondanks deze maatregelen is het blad inmiddels langer dan 40 centimeter geworden. “Het is gewoon een te vegetatief klimaat.” Hij haalt nu een heel klein blaadje uit de kop waardoor de kopdief apart moet worden weggehaald. “Dat kost wel wat extra werk maar ik wil nu geen grote wonden krijgen. Botrytis mag geen naam hebben en dat wil ik graag zo houden.”

Losse vruchten
De plantbelasting is rond 155 vruchten per vierkante meter. De kwaliteit van de vruchten is nog steeds erg goed. De tros die nu geoogst wordt is voorlopig de laatste met zes vruchten. “Je ziet nu wat meer groene punten door de onregelmatiger zetting tijdens de hitte. Maar we wachten gewoon tot ze doorkleuren.” Dat leidt niet tot gescheurde tomaten. “Mecano scheurt gewoon nooit.” Opvallend is wel dat dit jaar de zesde tomaat gemakkelijker loslaat. “Met zes tomaten is het geen platte tros meer. Als je een tweede laag erop legt laat de omhoogstekende tomaat gemakkelijk los onder de kroon.”
Na deze trossen zijn er vijf a zes trossen op vijf gesnoeid en worden de laatste drie trossen weer op zes gezet. Om ze zo grof mogelijk te maken wordt volop CO2 gedoseerd uit de twee wkk’s en van de Ocap: samen ongeveer 375 kilo per hectare. Daarnaast haalt De Winter nu aan de voorkant vijf bladeren weg om meer licht op de vruchten te krijgen, ook voor de grofheid. “We houden er dan 12 per stengel over.”

Lange druppelbeurten
De watergift is erop gericht zoveel mogelijk zuurstof in de mat te houden. “We hebben nog steeds al een prachtig wit wortelpakket en dat willen we graag zo houden.” De watergift start wanneer het watergehalte met 14-15 procent is afgenomen, meestal om 9 a 9.30 uur. Hij geeft grote beurten van 400 milliliter per vierkante meter met lange tussenpozen, maar nog steeds wel 2,5 tot 3 milliliter per Joule licht. “Misschien gaan we straks zelfs naar beurtgroottes van 500 of 600 milliliters.”
Naast de wortels zijn ook de groene delen van de plant nog super gezond. “We hebben dit jaar extreem veel Macrolophus. Ze telden wel 5 tot 10 stuks per plant.” Alleen de rupsen moeten regelmatig bestreden worden. “We hebben nu twee keer met Fame gespoten, maar gaan nu weer wat anders gebruiken om resistentie tegen dit nieuwe middel tegen te gaan.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.