Redactie GFActueel
‘Worteldruk niet te hoog op laten lopen’

Het gewas bij Jeroen van der Ploeg in Pijnacker staat er goed bij, ondanks dat het al een tijdje weinig licht heeft gehad. “Al zou het lekker zijn als er weer een zonnetje kwam”, reageert hij tijdens sombere dagen halverwege week 33. Met het donkere weer snijdt hij iets lichter, om de planten te ontlasten. “Alleen maar 40-ers snijden, dat moet je nu niet willen.”

 

Krijt eraf

Met het regenachtige weer is alle krijt van het dek gespoeld, wat welkom is nu de hoeveelheid instraling steeds meer af gaat nemen. “Dat krijtje, net voordat het zo heel heet werd in week 29, heeft toen veel nut gehad. We hebben geen pythiumplant kunnen vinden.”

Hij is nu halverwege met het stamvruchten oogsten van het 19 juli planting. Er staat een afdeling met Sheila en een afdeling met Roxanne. “Sheila gaat iets makkelijker omhoog. Het lijkt of die iets hoger zit met zijn stammers. Roxanne geeft bovenin wat meer dubbele vruchten per oksel.”

 

Biologische start

Plagen vormen geen probleem. “Weinig trips en wittevlieg. We zijn voor het eerst direct helemaal biologisch gestart. We hadden weinig narigheid aan het eind van de vorige teelt.”

Bij elke vijf planten is vroegtijdig swirskii uitgezet tegen de trips. Verder californicus als roofmijt tegen spint.

Tegen aanwezige kleine rupsjes is een keer Nomolt toegediend met de LVM.

 

Worteldruk beperken

Ondanks om de 5 dagen Fungaflor LVM-en, kwam meeldauw langzamerhand steeds hoger in de plant te zitten. “Toen hebben we een keer Rocket gespoten. Daarmee hadden we de meeldauw gelijk goed te pakken. Daarna kan de LVM het wel weer aan.”

Van Mycosphaerella hebben de planten weinig last gehad. Om de kans op Mycosphaerella-punten te verkleinen, gaat hij ’s avonds niet te diep met de nachttemperatuur. Met de Roxanne komt hij niet onder de 19 graden Celsius, om de worteldruk niet te hoog op te laten lopen. De temperatuur bij de Sheila durft hij ’s avonds iets verder, tot 18 graden Celsius, te laten zakken.

 

Geen kou binnen luchten

Op de dag stookt hij op tot 22 graden Celsius, en lucht ook op die temperatuur. “”s Ochtend een half graadje hoger, om geen kou binnen te luchten.”

In de middag loopt de temperatuur nog aardig door tot 23 of 24 graden Celsius, zodat de etmaaltemperatuur toch al gauw op de 22,5 graden uitkomt.

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.