‘We zaten met de oogst net op het verkeerde moment’

Bij Arno de Beijer in Doorneburg verliep zijn zomerteelt met Elianny teleurstellend. “We zaten net op het verkeerde moment, zal ik maar zeggen. Er waren toen heel veel aardbeien met een prijs van niets. Door het warme weer belandden er ook nog meer vruchten in een kleinere sortering. Dan haal je de productie uiteindelijk ook nog niet.”

Twee keer terugsnoeien
In tegenstelling tot eerdere plannen liet hij deze teelt staan om rond Kerstmis weer op te stoken met een geplande oogst vanaf half maart. Door deze koerswijziging verviel ook het planten van een eenmalig te oogsten najaarsteelt met Elsanta. “We hebben Elianny al een keer teruggesnoeid en dat zal nog een keer gebeuren.”

Doorteelt Elsanta
Een nieuwe doorteelt met Elsanta werd in week 32 al wel geplant. “Die staan rustig te groeien en hebben zeer goede omstandigheden. Ze zijn direct na het planten behandeld met Paraat tegen Phytophthora en ze hebben een startschema gekregen met een ec van 1,2.”

Folie weer dicht
Tijdens het planten zette Beijer de zwartwitte folie in de kas open, maar tijdens de afgelopen regenachtige dagen ging die weer dicht. “Bij gesloten folie kan de ondergrond veel minder warmte uitstralen waardoor er lagere nachttemperaturen worden bereikt. Met het huidige weertype is er voldoende vocht in de kas, dus dan is het niet nodig de folie open te houden.”

Wandelkappen met Elianny
In zijn wandelkappen gaat alles zijn gangetje. “Daar hebben we vorige week de eerste Elianny weer geoogst. Dat waren mooie grove en ook nog lekkere vruchten van prima kwaliteit en vorm. Meer heb ik er eigenlijk op dit moment niet aan toe te voegen.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.