‘Je moet nu de 30 graden zeker niet meer opzoeken.’

Bij Eric van den Eynde in Kontich is het gewas (ras Scorpio, geënt op Maxifort, 3 stengelsysteem)  aardig de zomer doorgekomen. “De vruchtkwaliteit is heel goed gebleven. We hebben bijna geen te lichtgekleurde vruchten gezien en het percentage klasse I is heel laag.” Het gemiddeld vruchtgewicht van vooral 225-ers is wel lager dan verwacht. “De zetting ging wel vlot. Maar door de extreme temperaturen hadden de vruchten niet de potentie om heel groot te worden.” De productie blijft duidelijk achter op 2009 (met het ras Taurus) maar is iets hoger dan in 2008. “Vooral de laatste drie weken raken we achter op vorig jaar. We knippen gemiddeld 1,8 kilo per vierkante meter per week.”

Luchtiger telen
De komende weken loopt de productie verder terug. “De koppen zijn vrij dun geworden door de relatief warme nachten en weinig instraling.” In week 32 realiseerde hij een etmaaltemperatuur van 21,4 graden bij een gemiddelde nanacht van 18 graden. Om het gewas wat sterker te maken is hij luchtiger gaan telen in de ochtend en laat hij de temperatuur in de namiddag minder ver oplopen. Het mag maximaal 28 graden worden. Vanaf 13 uur staat de ventilatietemperatuur op 22 graden met 4 graden lichtverhoging bij 1500 Joules. Vanaf 15 uur mogen daar nog 2 graden bij worden opgeteld. “Je moet nu de 30 graden zeker niet meer opzoeken.” De voornacht staat op 16 graden en de nanacht op 18,5 graden. Vanaf 6 uur stookt hij langzaam (2 uur per graad) naar de dagwaarde van 20 graden en lucht hij vlot. Er staat dan ook een minimumbuis ingesteld van 50 graden die in twee stappen wordt verlaagd naar 40 graden om 11 uur.

Meer groei creëren
Het watergeven start om 8 uur met langere beurten van 150 milliliter. “Om 10.30 uur wordt hij losgelaten met iedere 60 Joule een beurt van 110 milliliter” Tussen 16 en 18 uur wordt iedere 80 Joules nog een beurt gegeven met een maximale rust van 2 uur. De druppel-ec heeft Van den Eynde verhoogd naar 2,5. De CO2-dosering zet hij sinds week 32 om 18 uur stil. “Je moet ’s avonds zeker niet hoger gaan dan 1000 ppm. Het gewas wordt dan te generatief en ik wil nu juist wat meer groei creëren.”
De Fytocell-matten zijn nog steeds van onder tot boven goed doorworteld. “Toen we deze zomer 11 liter per dag druppelden zagen we wel wat bruine wortels, maar dat is nu weer helemaal verdwenen.”
Het gewas op de matten ziet er ook gezond uit. “We hebben geen noemenswaardige plagen. Er is een behandeling tegen rupsen uitgevoerd. En in juni hebben we wantsen gehad, maar die zijn door twee keer meedruppelen van een middel verdwenen.” Daarmee is ook de Macrolophus verdwenen, maar dat heeft tot nu toe geen problemen gegeven met bijvoorbeeld wittevlieg.

Deftige prijzen?
Doordat de wat lagere productie en de slechte zomerprijzen loopt Van den Eynde met de aubergine in omzet wat achter op zijn prognoses. Gelukkig gaan de prijzen nu weer omhoog. “Tussen half augustus en eind september hebben we vaak deftige prijzen. Ik hoop dat we de komende tijd nog iets goed maken.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp


Of registreer je om te kunnen reageren.