‘De ontvochtiging heeft nu nog niet veel effect’

"Het is vrij goed gegaan deze zomer. Het gewas staat er krachtig op en de tomaten komen er goed af. Het is nu opletten dat het gewas nu niet te vegetatief wordt, dus we proberen zo generatief mogelijk te sturen”, zegt Eric Vereijken in Beek en Donk . De zetting is steeds goed gebleven.
In de kas met Annamay (op Maxifort, plantdatum 10 december) heeft hij in vergelijking met de belichte Campari meer last gehad van ‘drukkers’, neusrotachtige beschadigingen aan de vruchten. “Annamay lijkt er gevoeliger voor dan Campari. Met dat warme weer zijn we waarschijnlijk te laat in de nacht begonnen met opstoken. De sterkste planten met de sterkste wortels hadden het meeste last.” Bij twee trossen per plant moesten regelmatig de puntvruchten eraf geknipt worden. In productie viel het ras aanvankelijk wat tegen, maar het heeft in de laatste maanden veel ingehaald. ‘Annamay heeft een goede zomerproductie gehad.’ In gewaswerk en lengtegroei ziet hij geen verschil tussen de rassen. Om voldoende kracht over te houden voor het slotakkoord van begin december worden de trossen sinds 6 weken op 8 vruchten gepunt. In de afdeling met de belichte Campari haalt hij deze week de kop uit de planten.

Generatief sturen
Om generatief te sturen realiseert Vereijken in de onbelichte teelt deze week, net als vorige week, een etmaaltemperatuur van 20 graden: overdag gemiddeld 22,5 en ’s nachts 17,5 graden. Om 19.30 uur mag de voornacht naar 13 graden zakken, tussen 3 en 6uur stookt hij op naar 18 graden, tussen 8.30 en 11.30 naar 22 graden. Om 3 uur het ondernet van de verwarming aan op 45 graden; om 6 uur verlaagd naar 42 graden en om 10.30 uur naar 37 graden waarna hij op licht wordt afgebouwd. De groeibuis van 40 graden gaar er om 5 uur in en om 17 uur uit als hij er op lichtintensiteit al niet uit is gegaan. Tussen 8 en 19 uur doseert hij CO2: 120 kuub gas per hectare per uur. “Meer is niet mogelijk omdat we de warmte dan niet meer kwijt kunnen.”

Ontvochtigen met buiswarmte
De watergift start om 8.45 uur en stopt in principe om 17 uur water. “Maar het wisselt sterk. Soms moet je om 15 uur al stoppen, maar een andere keer is 17 uur nog te vroeg.” Op grond van de weegschaal geeft hij regelmatig nog een beurtje in de namiddag.
De ontvochtingsinstallatie (via aanzuiging van buitenlucht) staat de laatste weken ’s morgens weer een paar uur aan. “Hij mag meelopen als de luchtvochtigheid heel hoog is, bijvoorbeeld met regenachtig weer. Maar het heeft nog niet veel effect. De ramen staan ook meestal wijd open dus de kastemperatuur is vrijwel gelijk aan de buitentemperatuur. Je ziet dat het vocht pas daalt met warmtetoevoer.” De gezondheid van het gewas is subliem. “We hebben niks aan beestjes, Botrytis heeft er in Annamay nog helemaal niet gezeten en wit is ook geen probleem omdat het een tolerant ras is.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.