‘Je kon de herfst al weer ruiken in de kas’

Tijdens de warme zomer heeft het gewas bij Aad van Dijk in Harmelen zich prima gehouden. “We hebben qua groei weinig hoeven in te leveren. Het is een normaal productiejaar, ook al liggen we wel achter op vorig jaar.”

 

Neusrot

“Het enige smetje was een neusrotje, vanwege de extreme hitte. Tijdens het warme weer was de kwaliteit nog goed, maar daarna kwam het. Dat hebben we zo in jaren niet meegemaakt.” De periode van vruchten met neusrot oogsten is nu net achter de rug.

 

Laatste zetsel

De groei- en rijpingssnelheid begint er nu wat uit te gaan. “We gaan weer naar de acht weken toe, om een rode paprika te krijgen.”

Van Dijk is nu bezig met het nemen van de aanloop naar het laatste zetsel rood. “We snijden op het moment veel rode paprika’s. In deze tijd geldt het principe: één eraf is één erbij. Komende drie weken moet het gewas zetten. Rond 5 september moeten ze er aan hangen. Dan komt het eind al weer aan zet, met het koppen van de stengels.”

Ondertussen gaan de gedachten ook alweer naar de voorbereidingen voor de nieuwe teelt, waaronder de rassenkeus en zaaidata.

 

Luchtig telen

Bij de klimaatinstellingen wordt met het wisselende weer sterk geteeld naar de buitenomstandigheden. “We proberen zover mogelijk de nachten koel te houden, en luchtig te blijven telen. De luchtlijn staat dicht op de stooklijn.”

De toenemende luchtvochtigheid naar het najaar toe begint merkbaar te worden. “Pas had je voor het eerst weer dat je in de kas wandelde, en dat je ‘de herfst al weer kon ruiken’. Het wordt vochtiger.”

De watergift is nog niet echt teruggebracht. Wel is op het perliet de beurtgrootte verlengd. “Een voordeel van perliet is dat je rond deze tijd niet snel te veel water geeft. Het substraat regelt het zelf wel dat het niet te nat blijft.”

 

Plaagdruk

Bij de plagen blijven de rupsen hardnekkig. “We hebben al meerdere keren moeten bestrijden, ook een keer volvelds.”

Luizen laten ook van zich zien. “Met name boterbloemluis. Van tijd tot tijd moeten we daarvoor pleksgewijs corrigeren.”

Meeldauw en Fusarium zijn niet noemenswaardig aanwezig. Naar de herfst toe wordt de kans op schimmelziektes wel groter. Dat vraagt wat extra zorg. “Met scholieren zijn we bezig om een rondje paprika’s van de grond af te rapen, zodat de ziektedruk laag blijft.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.