Redactie GFActueel
Uiteraard wordt ook de glastuinbouw in de gaten gehouden. De kritiek op de glastuinbouw vanwege het slurpen van energie begint te kantelen naar waardering doordat het slurpen wordt omgezet in het leveren van energie.

Steeds meer hoor en zie je de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, afgekort tot MVO. Wat staat MVO voor en hoe diep is het inmiddels geworteld in de samenleving en de glastuinbouw?
De meeste omschrijvingen of definities komen op het volgende neer: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een vorm van ondernemen die niet alleen gericht is op economische prestaties (profit), maar die ook respect heeft voor de sociale kant (people) en rekening houdt met ecologische randvoorwaarden (planet). Wordt ook wel de drie-P-benadering genoemd.

Kansen benutten
In het MKB gebruikt men meestal de term Duurzaam Ondernemen. Daarmee wordt vrijwel hetzelfde bedoeld als met MVO: "Duurzaam Ondernemen is bij alle bedrijfsbeslissingen zowel een hoger bedrijfsrendement nastreven, als de kansen benutten voor een beter milieu en meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij.

Pestzooi
Eigenlijk is het heel simpel. Als je geld wilt verdienen door te ondernemen, zorg dan goed voor de mensen waar je mee werkt en voor de omgeving waarin je je activiteiten verricht.
Het grote publiek begint daar steeds scherper op te letten. Als je er als onderneming een pestzooi van maakt zoals BP, berg je dan maar. De raad van bestuur van die multinational zal nooit meer vergeten wat de gevolgen kunnen zijn als je een loopje neemt met het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Kritiek op glastuinbouw
Uiteraard wordt ook de glastuinbouw in de gaten gehouden. De kritiek op de glastuinbouw vanwege het slurpen van energie begint te kantelen naar waardering doordat het slurpen wordt omgezet in het leveren van energie. Zover is het met de P van people echter nog niet. De jongste krantenkop “Aardbeienteler buit seizoenswerkers uit”  is bepaald niet bevorderlijk  voor het toch al niet zo beste sociale imago van de tuinbouw.


Of registreer je om te kunnen reageren.