radijs-web32-jws402179-014

Overige glasgroenten

Terug naar dossier

‘De gang zit er nu nog redelijk goed in’

De radijs bij Peter de Jong van Jongfresh in Monster is de warme zomerperiode goed doorgekomen. De loflengte bleef voldoende. Van plagen heeft het gewas gelukkig geen last. “Een heel enkel rupsje. Toen ik merkte dat die er in zat, heb ik nog wel een keer preventief gefogd.”

“Het enige waar we beetje last van hebben gehad, is meeldauw.” Dat zat er pleksgewijs wat in. Oorzaak is waarschijnlijk de combinatie van warm weer met weinig wind en koele nachten. “Het lof wordt dan ook een of twee centimeter langer, en wat zwakker. Dan is het zo prijs met de meeldauw.”

 

Tragere groei

Het bossen loopt nog volgens schema, al valt er met het donkerdere weer wel een vertraging te verwachten. “De gang zit er nu nog redelijk goed in. Maar in de komende weken zullen we wel effect gaan merken van de wat tragere groei.”

 

Niet te dik zaaien

Tot ongeveer de tweede helft van september gaat hij nog door met de zomerrassen. “Ik heb er goede ervaringen mee om zo lang door te gaan met de Suprella.”

Hij zaait nu ongeveer 240 zaden per vierkante meter. “Wij zaaien nooit zo heel erg dik. Een groot gedeelte gaat bij ons weg voor grove radijs. Bij dikker zaaien zou je dan weinig speelruimte hebben bij de oogst. Ook krijg je dan ontzettend veel loof en gele lobbladeren.”

De watergift is met het regenachtigere weer ook afgebouwd. “We doen al bijna twee weken wat voorzichtiger aan, en stoppen eerder.”

 

Redelijke prijzen

Over de prijsvorming is De Jong niet ontevreden. “De vraag is de hele zomer al goed. Het loopt nog steeds redelijk goed, ook al is het ietsje minder geworden.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.