“Het licht is behoorlijk uitgegaan’

Het gebruik van meeldauwtolerante rassen is Wim Huisman in Raalte goed bevallen. “Ik heb slechts een paar stipjes meeldauw gezien. Wat doffige stippen, niet van die agressieve. We hebben nog wel om de 10 tot 14 dagen preventief bestreden.”

De beperkt benodigde bestrijding had wel effect op andere schimmels. “We hadden meer Mycosphaerella dan anders. Normaal kwam dat hier op het bedrijf bijna niet voor.”

 

Meeldauwresistentie

De keus voor meeldauwresistente komkommers heeft hij gemaakt omdat het gewas vorig jaar behoorlijk last had van meeldauw, die was meegenomen uit de eerste teelt. Als rassen heeft hij Filia, Demarrage en Proloog staan. In die volgorde zijn ze ook geplant in drie afdelingen.

“Filia doet het goed. Hij houdt makkelijker zijn vrucht vast dan bijvoorbeeld Demarrage. Maar ik heb hem alleen in de vroegste planting gezet, omdat er gezegd wordt dat hij het onder lichtarme omstandigheden iets minder doet.”

 

Herfsttomaat

Na die eerste teelt zal rond 10 september een herfsttomatenteelt volgen. In de andere afdelingen staat een derde komkommerteelt gepland. “Wel afhankelijk van de prijsvorming. Als die slecht is, komen er misschien wel boontjes in.”

Huisman is optimistisch over de huidige prijsvorming. “We hebben een flinke dip gehad, maar op dit moment loopt het naar tevredenheid. Hier kunnen we weer voor telen.”

 

Iets rustiger

De productie bij de meeldauwresistente soorten loopt naar tevredenheid. “Al zal de opbrengst zeker niet meer zijn dan bij vatbare rassen. Het gaat toch allemaal wat rustiger.”

Van plagen heeft het gewas geen last. Tijdens de teeltwisseling is de wittevlieg populatie behoorlijk naar beneden gebracht. Nu is er een redelijk evenwicht, met de inzet van swirskii.

 

Bloei stimuleren

In week 31 is niet veel gesneden. “Daar zaten meer collega’s mee. Het licht is behoorlijk uitgegaan.” Met wat stil, doods weer probeert hij het gewas in de ochtend goed te activeren. Daarnaast is de minimum raamstand verhoogd van 5 naar 10 procent.

Overdag gaat hij naar de 22 graden Celsius, waarna de buis helemaal wordt afgebouwd. In de voornacht houdt hij een temperatuur van 16,5 graden Celsius aan. “Die voornacht wil ik er graag in hebben, om de vruchtbaarheid te bevorderen nadat we even weinig bloei hebben gehad.”

Met het gewaswerk blijft hij regelmatig een blaadje plukken, om het gewas naar het najaar toe goed open te houden. Met ranken koppen doet hij iets rustiger aan. “We willen ze niet te kort koppen. De groeipunten mogen er wat later uit, nu ik wat meer bloei en vruchten wil hebben.”

 

Schermcoating

Voor de warme zomerperiode heeft hij het schermmiddel Luxotech op het dek aangebracht. “Ik zit er over te dubben om het er nu met een remover af te halen. Met dit sombere weer mag dat best. Maar het blijft een gokje. Ik hoop niet dat die hittegolf doorgaat als het er net af is.”

In de laatste afdeling, met Proloog, heeft hij behoorlijk last gehad van brandkoppen. “Maar ik denk dat dat meer te maken had met het weer in dat plantstadium, dan met de gevoeligheid van het ras. Om de planten te helpen heb ik over de luxotech ook nog een los krijtje gespoten.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.