laatste update:17 aug 2010

‘Schimmels zijn dit jaar hét probleem’

Bij Pieter de Vogel in Rotterdam is de zomerse hitte geen groot probleem geweest. “Ik heb veel geschermd in alle drie gewassen en dat is goed bevallen.” De tweede komkommerteelt is op 18 juni geplant in een donkerder, regenachtige periode. “Maar na het weekend werd het mooi weer en dreigden de jonge planten flauw te gaan. We hebben toen al veel geschermd.” Omdat de tomaten in dezelfde kas staan worden ze ook meegeschermd. “Voor de kwaliteit is dat niet verkeerd. Je ziet anders wel eens van die bleke gelige vruchten, maar die hebben we nu helemaal niet gezien.” In de paprika is de kwaliteit ook goed gebleven dankzij het schermen. “We hebben wel wat brandplekken opgelopen maar niet te veel.”

Plantdichtheid verdubbeld
In de hogedraadteelt komkommers (ras Shakira) heeft De Vogel de plantdichtheid verdubbeld van 1,5 naar 3 planten per vierkante meter door op het zesde of zevende oksel meteen een extra rank aan te houden. “Het is een enorme partij werk, maar qua productie pakt het goed uit. We zaten eind vorige week al op een cumulatieve productie van 80 stuks per vierkante meter. Onze doelstelling van 100 stuks moet dus haalbaar zijn.” Toch gaat het nu niet gemakkelijk. “De laatste weken slaat valse meeldauw flink toe. Je ziet het als eerste onder de luchtramen door inregenen. Het is veel te vochtig in de kas. Maar je kunt de luchtramen ook niet helemaal sluiten als er een bui komt.” Ieder najaar ziet hij wel wat valse meeldauw in de komkommers. “Maar nu is het wel erg vroeg.”

Uitval door Botrytis
“De biologische plaagbestrijding gaat dit jaar fantastisch op de hele tuin. Schimmels zijn dit jaar hét probleem.” In tomaat (ras Bocati) geeft Botrytis heel wat zorgen. “Dit ras lijkt vatbaarder dan Mecano. Toen de wortels bij het grondwater kwamen is het gewas sterker gaan groeien. Met dat slechte weer in mei slecht weer is Botrytis er keihard ingevlogen en hebben we veel uitval gehad. De laatste 7 weken gaat het redelijk. Maar de productie valt natuurlijk niet helemaal mee. Hopelijk haalt dit ras in het najaar nog wat productie in. In de proeven gebeurde dat wel.” De tomaten zijn nog wel lekker grof. De trossen van 5 tomaten wegen 700 tot 750 gram.
Sinds het weer is omgeslagen giet De Vogel overal alleen nog via de druppelaars. De grond zo droog mogelijk houden en luchtig telen is het enige wat hij kan doen tegen de schimmels.

Steeltjesrot
In paprika, waarin dit voorjaar luizen flink huishielden, verloopt de biologische bestrijding erg goed. “Je ziet af en toe nog wel een luisje, maar doordat we iedere week blijven inzetten blijft dat onder controle.” Een onverwachts probleem is de steeltjesrot op geoogste paprika’s. Uit onderzoek blijkt dat de bacterie Erwinia de boosdoener is. “Hoe ik eraan kom weet ik niet. In het gewas is niets te zien. Na een paar dagen zie je een aantal rotte steeltjes in een doos, vooral op beschadigde steeltjes.” Ook hier is het een kwestie van droog houden en netjes en schoon werken. “De wasstraat is in ieder geval uitgezet en we hebben alle mesjes vervangen.”


Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.