'We liggen een paar kilo achter op vorig jaar.'

Teun Varekamp in ’s-Gravenzande haalt deze week de kop uit het belichte gewas van Komeett op onderstam Maxifort.  “Het gewas raakt echt aan zij eind. Het stond al generatief maar door die hete periode is het nog generatiever geworden. Vooral in het heetste weekend had hij het niet naar zijn zin. Er  is een neusje en een zoutje ingekomen.” De grofheid heeft hij wel op  peil weten te houden. Hij oogst nog steeds tomaten van 160 gram. “We hebben in juni voor de tweede keer een hele tros eruit gehaald en een paar trossen op 4 gesnoeid. Dat is zeker niet overbodig geweest.” De zetting en de kwaliteit zijn daardoor wel redelijk goed gebleven. “Maar de kop is nu toch wel dun en de groei is er wel een beetje uit. ”

Wit grootste probleem
De productie valt niet helemaal mee. “We liggen een paar kilo achter op vorig jaar toen we Westland hadden staan. Ik wijt dat vooral aan het wisselvallige weer, al zit er ook meer virus en wit in het gewas. Vorig jaar hadden we een mooie strakke zomer. Nu is het beslist geen productiejaar.” Kwalitatief vindt hij  Komeett zeker een vooruitgang. “De tomaat is een stuk harder dan bij Westland.” Geelverkleuring van de kronen is wel een aandachtspunt als de tomaten traag doorkleuren. “Maar omdat nu we hoofdzakelijk op 4 gesnoeide trossen hebben hangen, gaat dat precies goed.”
Plagen zijn geen enkel probleem in het gewas. Er zit nog steeds voldoende Macrolophus in. “Wit is het enige waar we problemen mee hebben. Naast het zwavelen moeten we ook spuiten. Dit ras is toch behoorlijk gevoelig voor het wit.” Toch kiest Varekamp komend seizoen weer voor Komeett in de belichte teelt. “Hij is al met al goed bevallen. Het is ook een kwalitatief goed ras voor de winter. Waarschijnlijk gaan we voor de oogst van de nieuwe teelt ook preventief de meeldauwsporendruk verlagen.”

Snelheid houden
De teeltwisseling zal plaats vinden in de eerste twee weken van oktober. Om voldoende groeit erop te houden kopt Varekamp op twee blaadjes boven de laatste tros. De twee laatste trossen worden op 5 vruchten gesnoeid. Zeker tot de eerste weken na de laatste zetting wil hij er aardig tempo ophouden om ze er op tijd af te krijgen. “Het is natuurlijk altijd een balans tussen snelheid en grofheid van de laatste trossen. Maar je hoeft veel minder terug in temperatuur dan in het najaar.” Ook de watergift zal niet extreem veranderen. “Het verbruik blijft toch nog redelijk doorhobbelen. We bouwen het langzaam af zodat de matten begin oktober leeg zijn.”

 

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.