‘We zijn weer tip top voor de nieuwe teelt’

Het is rustig op het bedrijf van Wouter de Ruiter in Genderen. “We staan aan het begin van een nieuwe teelt onder glas en op de stellingen hebben we de oude planten vervangen.”

Alles gecontroleerd
De Ruiter start in week 32 met het planten in de kas. “De kas is schoon gespoten met water, de leidingen zijn gezuurd en geloogd, alles is gecontroleerd, dus we zijn weer tip top als het gaat om een nieuwe teelt.” De planten worden een dag of vier voordat ze geplant gaan worden uit de koelcel gehaald en in de loods gezet om te ontdooien. “Dat moet rustig aan gebeuren en ik heb liever dat er nog een paar planten tussen zitten die nog niet ontdooid zijn dan dat ze al te lang ontdooid zijn.”
Binnen een week na het planten volgt de eerste behandeling tegen Phytophthora en er wordt regelmatig beregend om de planten goed op vocht te krijgen en de dagtemperatuur in de kas te drukken. “Op die manier gaan ze het beste aan de groei.”

Veenbalen vernieuwd
Op de stellingen werden op 17 juli in een deel van de oude veenbalen de oude planten uitgetrokken en vervangen door nieuwe planten. Op 20 juli werd een ander gedeelte met oude veenbalen vervangen door nieuwe veenbalen met planten die er op 6 juli in werden gezet. In tussentijd hebben die nieuwe veenbalen op een voortrekveldje gestaan. Het ras is Elsanta.

Vijf van de vier slecht
Over de eerdere stellingteelten met oogst vanaf half juni tot begin juli is De Ruiter niet zo te spreken. “Door het warme weer is het zeer snel gegaan. De plantingen liepen in elkaar over, de prijzen waren slecht en je haalt de productie niet door de kleinere vruchtmaat. Alleen toen we in de laatste planting aan het oogsten waren trokken de prijzen aan, maar dat kon het verlies van die periode daarvoor echt niet meer goed maken. Van de vijf plantingen zijn er vier financieel gezien gewoon slecht geweest.”

Topaz welkom
Topaz vindt De Ruiter een welkome aanvulling voor de bestrijding van meeldauw. “We spuiten daar wekelijks tegen met Stroby, dan 2 keer Topaz, dan Signum en dan Frupica of Topaz. Topaz werkt echt bestrijdend en het effect is behoorlijk goed.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.