‘Best veel werk om gewas gezond de herfst in te helpen’

Het gewas troscherrytomaten (ras Juanita) bij Bert van den Brand van Fresh Valley in Maasbree staat wel iets schraler, maar heeft nog voldoende groei. “Er komen nog steeds flink tomaten af, dus de plantbelasting wordt niet te hoog.”

Dat de piek in zomerse hitte nu wel voorbij is, is niet alleen voor het gewas gunstig. “Het is voor ons ook prettiger werken, nu het niet zo heel heet meer is.”

Schermen tegen te felle instraling heeft hij niet gedaan. “Ik geloof daar niet zo in, en heb daar vanuit het verleden niet zulke goede ervaringen mee. Een tomaat moet licht hebben.

Als je krijt, en je krijgt daarna langere tijd donker weer, dan heb je het er niet zomaar af. En met het schermdoek dicht trekken, wordt je ventilatievoud lager.

 

Streven naar koel telen

Van de Brand probeert nog steeds vrij ‘koud’ te telen. Overdag een paar uur naar de 20 graden Celsius, een voornacht van 12,5 graden tot 3.00 uur, en een korte nanacht waarin alweer wordt opgestookt naar de ochtendtemperatuur van 17 graden Celsius. “Ik stel wel laag in, maar je realiseert dat met deze buitentemperaturen toch niet. Ik realiseer een etmaaltemperatuur van 19 graden.”

 

Minder water geven

Met de watergift start hij al duidelijk wat later en stopt eerder. “Normaal streven we in de zomer naar 8 procent intering, maar we zijn nu naar 10 tot 12 procent intering gegaan. Het wordt vochtiger. Op regenachtige dagen wordt de activiteit van de plant minder. We willen ’s nachts wat meer zuurstof in de mat krijgen.”

 

Rupsenjaar

Bij de plagen heeft hij steeds best wel last van rupsen gehad. “Dit jaar is gewoon een rupsenjaar. Maar verder gaat het heel goed.” Hij ziet ook een beetje valse meeldauw. “Daar is dit ras niet resistent tegen.”

Echte meeldauw houdt hij goed onder controle met de zwavelverdampers. “Die draaien 24 uur per dag. Voor verstoring van de biologische bestrijding hoeft hij niet bang te zijn. “Er zit nu eerder te veel dan te weinig Macrolophus.”

 

Eindschot

Alle trossen worden op 14 vruchtjes gesnoeid. Tot nu toe heeft hij ze verenkeld, Alleen bij de laatste vier trossen laat hij de dubbele trossen zitten. “Die tijd begint dichterbij te komen. In week 38 gaan we toppen.”

Het is altijd spannend wat het eindschot van de teelt gaat worden. Hij doet er alles aan om het gewas zo gezond mogelijk de herfst in te helpen. “Daar ben je best veel werk mee kwijt: verstopte druppelaars herstellen, nalopen van stengels en stompjes wegsnijden om Botrytis te voorkomen.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.