‘Gewas heeft het door schermen toch net iets te makkelijk gehad’

De vroegste zomerplanting bij René Meulendijks in Meijel, die half mei werd tussengeplant, gaat er in week 31 uit. Het gewas is redelijk goed door de warme periodes heen gekomen. “We hebben behoorlijk geschermd tegen de zon. Voor het gewas kun je dat beter een uurtje teveel doen dan te weinig. Achteraf hadden we dat wat minder moeten doen. Dan hadden we net iets meer productie gehad en een tikkeltje minder gewasgroei. Nu heeft het gewas het toch iets te makkelijk gehad.”

 

Behoorlijk last van spint

Behalve een week wat minder snijden na de ergste hitte, is de productie tot nu toe steeds naar tevredenheid geweest. “Maar toch ben ik wel blij dat het gewas er uit gaat. We hebben behoorlijk last van spint, met twee grote spinthaarden. Dat is met het warme weer heel hard gegaan. In die hoeken met de meeste spint loopt de teelt toch een stuk moeizamer.”

 

Meeldauwresistent ras

Van overige plagen heeft hij niet of nauwelijks last gehad. “Een klein hoekje witte vlieg, verder niets. De trips hebben we goed in de hand kunnen houden.” Tegen meeldauw heeft hij bij de meeldauwresistente Greenfit (DRL 1163) geen bestrijdingen uitgevoerd. “Dat was niet nodig. Alleen tijdens de laatste weken zagen we in het oude gewas wel meer meeldauw gaan komen.“

 

Gunstige omstandigheden na plantdatum

Tegen Mycosphaerella is wel voorbehoedend gespoten. “Daar hebben we gelukkig heel weinig problemen mee gehad. Dat heeft denk ik ook met de plantdatum te maken. Drie weken na planten kwam een hitte-periode. Met zulk weer is de Mycos-druk lager.”

Het ras Greenfit is op grotere schaal even goed bevallen als de proef van vorig jaar. Dit jaar was het volgens Meulendijks ook het mooiste ras, in vergelijking met andere proefrassen die er op zijn bedrijf tussen stonden.

 

Grondig schoonmaken

Vanwege redelijk wat virusaantasting gaat hij nu volledig wisselen, en besteedt hij veel zorg aan het goed schoonmaken. Daarbij wordt de perliet gestoomd. In een andere kas, van een latere plantdatum (5 juni), gaat hij op 10 september een viertrossenteelt herfsttomaat starten. “Vanwege het virus hebben we even overwogen in de vroegste afdeling ook tomaten te gaan zetten, maar vanwege redelijk goede komkommerprijzen hebben we toch weer voor een derde komkommerteelt gekozen.”

 

Hoge etmaaltemperaturen

Er worden nu behoorlijk hoge etmaaltemperaturen gerealiseerd, van rond de 21,5 graden Celsius. Na een voornacht van 18 graden en een nanacht van 19,5 graden Celsius, begint hij om 4.00 uur al weer op te stoken naar de 20 graden. Overdag lucht hij op 24 graden Celsius bij het jongste gewas.

Bij de ten einde lopende vroegste zomerplanting is nog een tikkeltje extremer gelucht. “Overdag tot 26 graden. Lekker broeierig. In die fase van de teelt hoef je niet meer op Mycosphaerella te letten.”

Bij de jongste teelt houdt hij met oog op Mycosphaerella de EC voldoende op peil. “We zitten met de drain al twee weken op 3,2. Dat proberen we zo te houden.”

 

Weinig opschot

Bij de jongste teelt heeft hij in week 30 nog een rondje blad geplukt, wat hij in week 32 herhaalt. “Om kwaliteit te houden en meer snelheid. We gaan ook nog een keertje opschonen, Dat is maar één keer nodig. Er is vrij weinig opschot terug gekomen.

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.