Redactie GFActueel
“Iets meer blad aanhouden om vrucht te beschermen”

“Er zit enorm veel groei in het gewas en dat geeft wat meer arbeid”, vertelt Robert van Zeijl uit Honselersdijk over zijn bedrijf met oranje paprika. “Die groei kwam niet alleen door het weer, maar de rassen zelf zijn ook wat groeieriger. Ik laat dat blad ook wel wat meer toe om de vruchten te beschermen.”

Dat de temperatuur een paar keer boven de dertig graden is gegaan heeft volgens Van Zeijl toch wat weerslag op de kwaliteit. “Je ziet hier en daar wat plekje op de vrucht. Het lijkt op zonnebrand, maar het zijn stippeltjes die kennelijk van binnenuit komen. Alsof het overrijpe plekjes zijn. Ik denk dat de vruchttemperatuur daar debet aan is geweest. Ik heb er een paar dagen last van gehad, maar het lijkt ook weer te verdwijnen.”

Nu de temperaturen weer wat genormaliseerd zijn houdt Van Zeijl een voornacht aan van 16 graden. Om half drie ‘s nachts gaat het naar de 21 graden. “Het was een probleem afgelopen weken dat de temperatuur ‘s nachts soms niet onder de 18 graden was te krijgen.”

Met ziekten en plagen is alles in het gewas prima onder controle. Hier en daar moeten rupsen worden bestreden. “Ook komen er cicaden opzetten. Deze aan de wants en luis verwante insecten kunnen lichte schade aan de vruchten veroorzaken. “Er ontstaan streepjes op jonge vruchten die verkurken als de vruchten groter zijn. Ik moet daar met een kleine dosis Admire wellicht toch op in gaan grijpen.”

Tomatenbronsvlekkenvirus is in tegenstelling tot voorgaande jaren tot nu toe nog lekker rustig. “Meer dan tien planten met een aantasting heb ik dit seizoen nog niet gevonden.”

Erik Honkoop

Of registreer je om te kunnen reageren.