Redactie GFActueel
“Koeling had nog capaciteit over in het warme weer”

Dit jaar werkt het biologische bedrijf  Bijo in ‘s Gravenzande voor het eerst met een volledig gesloten kas. Bedrijfsleider Cor Lagerwerf kon afgelopen weken bij de zomerse temperaturen zijn kasklimaat prima in stand houden. “Vorig jaar werkten we met een semi-gesloten systeem. Dan was het op warme zomerse dagen om twee uur ‘s middags gedaan met de koelcapaciteit. Dit jaar konden we voor het eerst de hele kas door blijven koelen. Met resultaat. De temperatuur was prima te handhaven. Ik had zelfs nog capaciteit over en kon ‘s avonds nog makkelijk de voornachttemperatuur naar 15 graden brengen terwijl het buiten 18 graden was. Dit om niet te hoog uit te komen met de etmalen.”

In de komkommerteelt is Lagerwerf in de tweede teelt gestart met Pelikaanhaken. Het gewas is nu bovenin. “De tweede teelt is wat rustiger dan de eerste, daarom heb ik het Pelikaansysteem in de tweede teelt geïntroduceerd. Dan kunnen we er in alle rust mee leren werken. We werken daarbij met jute touw.”

Aan het einde van de teelt hoeven de medewerkers bij  Bijo  nu alleen maar de metalen Pelikaanhaken te verwijderen. De plant en de jute touwen kunnen versnipperd worden en worden ondergewerkt. “Bij andere  hogedraadsystemen moet je gewasresten afvoeren vanwege alle plastic, of je moet een biologisch afbreekbare clip nemen.  Die kosten besparen we nu.”

In de tomaat staat BiJo nu op een opbrengst van 31 kilogram per vierkante. En dat is alleszins goed voor een biologische teelt. “Enerzijds werken we met de meest moderne kas, anderzijds telen we biologisch. In de grond en zonder chemische middelen. Maar we kunnen ons qua productie nu meten met de conventionele teelten. Ons streven is dan ook om boven de 50 kilo per vierkante meter uit te komen.”

In de tomatenteelt heeft Lagerwerf hier en daar een beetje last van meeldauw in de hoekjes. Daarnaast zijn er rupsen in het hele bedrijf: die worden bestreden met een bacteriepreparaat. De plaag is in de hand te houden. Witte vlieg is prima onder controle. “Al met al is het prima in evenwicht allemaal.”

Ook de paprikateelt is prima onder controle te houden met biologie. De boterbloemluis die er zat is helemaal onder controle. Het gewas zit nu midden in de derde zetting en blijft daar nog zeker twee weken van produceren. De vierde zetting zit er volgende week aan te komen. De kwaliteit van zowel de rode als de gele paprika is prima en de productie ligt op 11 kilogram per vierkante meter.

Erik Honkoop

Of registreer je om te kunnen reageren.