Redactie GFActueel
“Het gewas begint nu weer op te knappen”

Met een productie van 34,3 kilogram trostomaten per vierkante meter tot week 29 heeft Leon Stolk van A&B Kwekerijen weinig te klagen. “Maar het gewas heeft het bij die extreme temperaturen natuurlijk niet makkelijk gehad”, vertelt hij. “Maar veel verder dan een enkel neusrotje en een enkel zwelscheurtje is het niet gegaan. En nu het allemaal weer wat gematigder is, is het gewas ook goed opgeknapt. Het staat er nu heel fris bij.”

Op het bedrijf in Berkel en Rodenrijs staat trostomaat van het ras Futuno, 1-op-1 geënt op de onderstam Maxifort. Waar Stolk er in juni nog in slaagde om probleemloos vruchten tot 160 gram te telen, is de grofheid nu licht afgenomen. “We zitten tegen de 150 gram aan, dus de grofheid is nog voldoende.”

Tijdens de hitte van de afgelopen weken heeft Leon Stolk er vooral voor gezorgd dat er voldoende water door de plant ging. “En voor de rest ben je vrijwel stuurloos bij extreme warmte. De enige knop die je nog echt kunt bedienen is die van het water. En voor de rest de boel zoveel mogelijk open zetten.”

 “We hadden vorige week een aantal dagen met temperaturen boven de 30 graden. Dan houden we ‘s middags op met werken. We draaien dan een tropenrooster: om vijf uur ‘s morgens beginnen en stoppen om 12 uur. Wat betreft het klimaat hebben we ‘s avonds het lucht ondanks de warmte toch een beetje geknepen aan de windzijde.”

Met ziekten en plagen heeft Stolk weinig problemen. De roofmijten doen hun werk. Alleen de CO2-toevoer via OCAP is dit seizoen volgens Stolk een drama. “Het is er niet op de momenten dat we het nodig hebben. We moeten het dus bijstoken met de ketel.”
|
Erik Honkoop

Of registreer je om te kunnen reageren.