Redactie GFActueel
“Ondanks extreem weer hadden we nauwelijks brandkoppen”

De tweede teelt is begonnen bij komkommerbedrijf Hereco in Klazienaveen, met het ras Proloog. “En dit teelt heeft een start in zwaar weer gemaakt”, vertelt Pieter Reniers, bedrijfsleider bij Hereco. De tweede teelt is op 2 juli geplant. En om de ergste zonnestaling op de jonge plant wat te temperen is er toen een krijtje op het dek gegaan. “En dat werkte tegen brandkoppen. Maar na een paar dagen was het krijt er in een stortbui van af. Vervolgens zag je dat de plant het wat moeilijker kreeg.”

Met een verlaagde EC, ruim luchten en veel water heeft Reniers de tweede teelt naar de draad geleid. “Nadat het krijt van het dek was gespoeld hebben we niet nog meer gekrijt. De plant moet tenslotte wennen aan de normale omstandigheden. En dat is goed gelukt.”

De oogst begon in de tweede teelt zeven dagen na het planten, met een regelmaat van ongeveer een vrucht per plant per dag. “Die regelmaat vind ik belangrijk.”

Het ras Proloog lijkt prima meeldauwresistent, maar is volgens Reniers wel iets gevoeliger voor botrytis, vooral in de tweede teelt. “Ondermeer door aan de onderkant zes bladeren weg te snijden, voorkomen we waterschot. Je houdt daarmee ook het gewas onderaan goed open en luchtig, zodat het er daar goed droog blijft. Het is nu wellicht iets meer werk, maar later profiteer je er van. Het is daarbij wel belangrijk dat het blad netjes recht wordt afgesneden.”

Spint in de teelt heeft Reniers goed in evenwicht wedten te houden, net als in de eerste teelt. Ook als er niets gevonden wordt verspreid hij 3 roofmijten per vierkante meter in de kas uit voorzorg. “De roofmijt kan twee weken op stuifmeel leven, als er geen spint wordt gevonden. Dus om de twee weken verspreid ik ze. Mocht er spint ontstaan, dan vind ik het belangrijk dat er roofmijt in de buurt is.”

 

Erik Honkoop

Of registreer je om te kunnen reageren.