Redactie GFActueel
'Het is moeilijk om je personeel gemotiveerd te houden met dit weer'

Cees Kranenburg, komkommerteler uit Leidschendam heeft de kaswerkzaamheden aangepast aan het warme weer. “Ja, het is nu echt zomer, dus we beginnen extra vroeg om 6 uur en snijden dan tot uiterlijk half elf.  ’s Middags proberen we niet in de kas te komen. Het is moeilijk om je personeel te motiveren om in deze hitte te werken. Bovendien worden de komkommers eerder slap als ze onder deze omstandigheden worden geoogst. Gisteren was het 31 graden in de kas, terwijl ik dat het liefst ruim onder de 30 graden wil houden. Met broeierig weer loopt de RV gelukkig wel op, maar dat is voor het werk weer vervelend."  

Ook het gewas krijgt hitte stress. Dat verstoort het evenwicht. Het gewas rijpt versneld de vruchten af, waardoor de productie pieken gaat vertonen. Later hebben we er dus ook nog last van. Het jongste gewas hebben we pas begin juli geplant. Dat moet nog tegen het draad aangroeien. Oudere gewassen kunnen hun eigen klimaat maken, maar voor jonge aanplant is dit gevaarlijk weer. "We lopen het risico op brandknoppen en pythium. Met scherp weer willen we wel krijten, maar dat doen we met alleen krijt, zodat het er met deze onweersbuien weer grotendeels afspoelt."

Of registreer je om te kunnen reageren.