laatste update:21 jul 2010

Redactie GFActueel
'Afgelopen zaterdag hebben we productie ingehaald'

“Een temperatuur boven de 30°C is natuurlijk nooit goed voor een plant. Dan kun je problemen verwachten met de zetting,” zegt Jan Op het Veld uit Belfeld. “We hebben nu een hele warme periode achter de rug en we zitten nog midden in een paar dagen hitte.” 

Wel meer groei
Op het Veld ziet bij zijn trostomaten (Cappricia) dat het bladoppervlak bovenin toch wat kleiner is geworden. “De planten zien er wel weer wat beter uit dan twee weken geleden. Er is wat meer groei in gekomen. Zoals het gewas er nu bij staat kan het de hoge temperaturen wel verdragen. We proberen het etmaal zo laag mogelijk te houden met een voornacht van 14°C en een nanacht van 17,5°C. Dat haal je helaas niet elke nacht, als het buiten te warm blijft.” Op het Veld verwacht dat in augustus, wanneer het weer een stuk vochtiger wordt, het blad weer groter zal worden.

Achterstand productie ingehaald
Twee, drie maanden geleden dacht Op het Veld dat hij dit jaar niet aan de productie van afgelopen jaar zou komen. Door het koude weer lag het gewas achter. “Maar dat viel mee. Afgelopen zaterdag hebben we het toch ingehaald en zaten we op precies gelijke productie als vorig jaar deze tijd. De oogst is wat regelmatiger verlopen. Vorig jaar lag de piek op 2,9 kg/m2 in een week, terwijl we nu in de piekperiode twee weken achter elkaar  2,7 kg/m2 hebben geplukt. De afgelopen weken is de plantbelasting vrij stabiel gebleven.”
Op het Veld verwacht dat de kwaliteit, die nu nog goed is, over een week of vijf minder wordt: “Met kans op gescheurde tomaten. Als we bovenin voldoende gewas weten te houden kan dat hopelijk nog meevallen.”

Witte vlieg punt van aandacht
Witte vlieg blijft nog steeds een punt van aandacht. “We hebben 2 keer moeten spuiten, met Admiral en ERII. Ook hebben we met regelmaat sluipwespen uitgezet. Op dit moment is de witte vlieg aardig onder controle, maar de Macrolophus is door het koude voorjaar laat op gang gekomen en we zien er nog steeds niet genoeg.” Gelukkig heeft Jan Op het Veld nog geen Botrytis, maar er komen weer wat rupsen die aandacht verreisen.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Herma EnthovenOf registreer je om te kunnen reageren.