1 reactie

Herma Enthoven
‘Extra werk loont de moeite’

“Met weer enkele warme dagen voor de boeg is het paprikagewas opnieuw gevoelig voor zonnebrand. Over 3 à 4 weken zijn de gevolgen zichtbaar.” Gerrit Bergwerf in Maasdijk denkt dat de verbranding in zijn gewas op dit moment procentueel wel meevalt, ondanks dat Nagano de vruchten hoog in de kop heeft zitten. "Gelukkig heb ik al begin mei de zonzijde van het kasdek met Luxotech behandeld, juist omdat we een vrij generatieve kas hebben met een steile dakhelling. Dat pakt dit jaar goed uit. Het neemt de scherpste kanten van de zon weg."

Hete dagen
Het is altijd afwachten in welk stadium de vruchten zijn op het moment dat er hete dagen aan zitten te komen. In de tweede en derde week na de zetting zijn ze het gevoeligst. Bergwerf verwacht voor de komende tijd niet veel problemen. "Gelukkig waren de nachten de afgelopen week wel weer even wat koeler. Ik probeer ’s nachts als het even kan toch wel de 17 à 18 graden Celsius aan te tikken."

Goede plantbedekking
Het gewas geeft op het ogenblik wel behoorlijk wat topwerk. "Een van de eigenschappen van Nagano is dat het erg werkt op zijn scheuten. Dat heeft overigens wel weer het voordeel dat het een goede plantbedekking heeft", vindt Bergwerf.  Om het gewas goed in balans te houden heeft hij bij het zetsel waarvan nu wordt geoogst de vruchten gedund. "Het is een ras dat extra gewasarbeid vraagt. Ook draait het lastig  omdat het kort is. Je moet er met het werk dicht op blijven. Het voordeel van Nagano is de vroege snelle kleuring. Over de kwaliteit ben ik ook tevreden, we hebben maar weinig binnenland."

Financieel
Vergeleken met andere jaren is het gewas gedurende de hele teelt erg ‘hozerig’. “We hebben het geluk dat dit financieel goed uitpakt omdat we iedere keer met het zetsel op het juiste moment erbij zijn en in een gat springen. Dat maakt al het extra werk wel goed.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Herma Enthoven

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vijverberg

    Hij springt gewoon weer in dat gat, helemaal goud joh.

Of registreer je om te kunnen reageren.