‘Er is een enorm sterk wortelgestel te zien in de mat.”

“Het gewas heeft de hitte tot nu toe goed doorstaan. De koppen zien er nog fris uit en de zetting is nog steeds goed”,  vertelt Arjan Vedder in ’s-Gravenzande over zijn gewas van het ras Jaylo op onderstam Beaufort. “Het is vooral een kwestie van veel, heel veel water geven. Maar als er een donkere dag tussen zit, moet je opletten dat je ook weer niet te veel gaat geven want we gaan al naar het najaar toe.” Hij start 2 uur na zonsopgang met water geven en stopt 3 uur voor zonsondergang, en op een donkere dag een uurtje eerder. Met twee watergehaltemeters houdt hij in de gaten dat de matten goed interen ’s nachts. “Ik kijk niet naar de exacte waarden want ze verschillen nog al sterk. Maar ik wil per watergehaltemeter na iedere nacht op dezelfde lijn uitkomen. Het gevolg van goed interen is dat er een enorm sterk wortelgestel in de mat te zien.”

Veel CO2, lage stroomprijs
In de ochtend activeert hij het gewas met een flinke buis, tot 9 a 10 uur. Daarna wordt de minimumbuis op licht snel afgebouwd. Op een minder hete dag laat hij in de namiddag de luchtramen dichter lopen om de temperatuur te verhogen. “Het mag dan best 30 graden worden in de kas.”
In de ochtend start hij met doseren van 100 kilo Ocap-CO2 per hectare per uur en na 10 uur komt daar 200 kilo CO2 bij uit de wkk die tot 20 uur aanblijft voor de stroomlevering. Vedder kan nog niet merken dat de elektriciteitscentrales problemen krijgen met te hoge temperaturen van het rivierwater. “De stroomprijs is nog niet structureel hoog geworden.”

Schone zeewind
Het gewas ziet er nog bijzonder gezond uit. “Alles droogt goed op dus schimmels krijgen geen kans. Je ziet wel wat slijtage, maar wat wil je met die hitte.” Plaagproblemen zijn er ook niet. Hij heeft een keer Runner gebruikt tegen rupsen en Floramite tegen spint. Wantsen heeft hij gelukkig nog niet gezien. “Misschien is het een voordeel dat ik hier tegen de kust aan zit zodat ze van die kant in ieder geval niet binnen waaien.”

Sneller rijpere vruchten
De productie loopt nog goed in de pas met de prognoses, Sinds hij begin juni begonnen is met oogsten op de elektrowagen heeft hij deoogstfrequentie teruggebracht van 5 keer een derde naar 5 keer een kwart per week. Daarmee is hij ook wat zwaarder gaan oogsten. De hoofdsortering is nu 300 gram. Het aantal scholieren is flink toegenomen. Enkele mogen oogsten maar de meesten staan aan de sorteermachine. “Dat oogsten blijft toch specialistenwerk. Zeker met dat warme weer en aan het eind van een zetting, zoals nu, krijg je snel wat rijpere vruchten.” Deze week loopt ook de productie wat terug. “Dat is hard nodig want de prijzen zijn dramatisch slecht. Je ziet dat de prijs reageert op het volume van de aanvoer.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.